Dostupni linkovi

ISAC: Uslovi za Srbiju i posle evropskih izbora


Širenje Evropske unije biće nastavljeno i posle izbora za Evropski parlament, ali za članstvo Srbije i drugih kandidata ostaje ispunjavanje ključnih uslova, zaključak je konferencije Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC).

Elza Fenet, šefica odela u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi za Zapadni Balkan, rekla je da je za zemlje regije najvažnije da nastave da ispunjavaju pregovaračkih poglavlja.

“Vladavina prava, borba protiv korupcije i funkcionisanje demokratskih institucija ostaju u spoljnopolitičkoj agendi proširenja. Važne su i opšte vrednosti u ekonomiji i fer trgovinski uslovi, reciprocitet zasnovan na propisima, i oni će i dalje zauzimati značajno mesto u našim odnosima i pregovorima o proširenju”, rekla je Fenet.

Ona je rekla da je Evropska unija glavni trgovinski partner Srbije i iznela podatak da su na toj relaciji 2/3 srpskog izvoza i uvoza i da iz Evrope dolazi tri četvrtine ukupnih inostranih investicija.

“Tolika ulaganja u Srbiju morano da opravdamo kod građana Evropske unije, da objasnimo zašto je važno da i Srbiji dajemo bespovratna sredstva, jer ne radi se o zajmovima ili kreditima. To je novac koji se šalje za brojne projekte i podršku reformama”, navela je Fenet.

Kako je navedeno na ovom skupu, preduslov za okončanje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i dalje je usklađivanje zajedničke bezbednosne politike.

“Pozdravljamo učešće Srbije u mirovnim vojnim misijama EU, a doprinos medicinskih timova jedna je od specijalnosti Srbije. Angažman Srbije na ovom polju izvanredan je i visoko cenjen”, naveo je Aksel Kušle, predstavnik Nemačke u evropskom Komitetu za proširenje. Govoreći o poglavlju 31, spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, on je rekao da slika nije tako svetla.

“Srbija je 2018. završila sa potpisanih 28 deklaracija iz te oblasti, od ukupno 54, što je oko 52 odsto. To je najmanji procenat među zapadnobalkanskim zemljama kanditatima”, rekao je Kušle.

Ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa rekla je da ta država ostaje veliki zagovornik proširenja Evropske unije.

“Podržavamo Srbiju na tom putu i smatramo da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za stabilnost cele Evrope”, navela je Popa.

Učesnici konferencije zaključili su da bi eventualno rešenje problema Kosova, do kog bi se došlo konsenzusom, moglo da posluži za sve ostale slične izazove u svetu.

XS
SM
MD
LG