Dostupni linkovi

Aktivisti na mestu večerašnjeg Vučićevog mitinga


Aktivisti i organizatori građanskog protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu, izveli su na Trgu slobode u tom gradu kratak performans ispred bine na kojoj će večeras biti održan miting "Budućnost Srbije" predsednika Aleksandra Vučića.

Aktivisti su došli na trg sa transparentom na kojem je bio ispisan poziv građanima da dođu na protest "miILIon", koji je zakazan za sutobu, 13. april u Beogradu.

Na trgu je u momentu performansa bilo u toku postavljanje bine i ozvučenja za miting "Budućnost Srbije", a ranije su aktivisti polepili i plakate sa pozivom na subotnji protest, međutim, oni su veoma brzo uklonjeni od strane gradskih službi.

Među aktivistima su bili i opozicioni poslanici Skupštine Vojvodine, koji su bojkotovali današnje zasedanje, dvoje iz Stranke moderne Srbije, dvoje iz Demokrtske zajednice vojvođanskih Mađara i jedno iz Narodne stranke.

Osim njih, današnje zasedanje Skupštine pokrajine je bojkotovala i Demokratska stranka (DS).

Na sednici su od opozicije učestvovali samo poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke.

Početak miting vladajućih snaga "Budućnost Srbije", koji je najavljen kao "jedan od najvećih skupova u Vojvodini do sada", zakazan je večeras u 18 časova.

Taj miting prvobitno je bio zakazan za petak 12. april, ali je premešten na četvrtak, jer se petkom na gotovo istom mestu i u isto vreme održavaju upravo protesti "Jedan od pet miliona" Novi Sad.

Organizatori su nakon najave Vučićevog mitinga ocenili "da skup pristalica aktuelne vlasti koji za isti dan i isto vreme u centru Novog Sada najavljuju i pripremaju vodja režima Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka, biće zapravo kontramiting sasvim u duhu poslednje decenije prošlog veka i zloglasnih kontramitinga Slobodana Miloševića".

Dodali su se da organizovanje mitinga "Budućnost Srbije" u Novom Sadu predstavlja "pokušaj vlasti da izazove međusobne sukobe učesnika dva skupa".

Nekoliko dana posle toga, termin Vučićevog mitinga je premešten za dan ranije.

XS
SM
MD
LG