Dostupni linkovi

Hitna sjednica Zastupničkog doma PSBiH nije održana zbog nedostatka kvoruma


Parlamentarna skupština BiH
Parlamentarna skupština BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije održao vanrednu sjednicu, jer nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje, a nakon što su ranije poslanici iz Republike Srpske najavili kako neće doći.

Nenad Stevandić, predsjednik Kluba Srba u Parlamentu Bosne i Hercegovine, pozvao je, u saopštenju za javnost, "na dogovor i poštovanje volje naroda izražene na izborima kako se nastala politička kriza i napeta situacija u BiH, ne bi potpuno izmakli kontroli''.

''Iako su se rezultati izbora odmah implementirali i uspostavli svi organi vlasti u Republici Srpskoj, na nivou zajedničkih organa u BiH, prekršeni su zakonski rokovi za formiranje Savjeta ministara iako je postojala jasna parlamentarna većina. Mi, parlamentarci iz Republike Srpske i član Predsjedništva, a aktuelni predsjedavajući Predsjedništva gospodin Milorad Dodik, nismo spremni za političke ucjene i nametanje pravila da bi smo odgovorno obavljali dužnosti na mjestima za koja smo dobili većinsku podršku iz Republike Srpske. Mi smo apsolutno jedinstveni i odgovorni ljudi i ne namećemo svoju volju i percepciju u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine već želimo iskreni dijalog i kompromis oko usaglašenih pitanja koje se tiču života i rada svakog građanina ove zemlje“, poručio je Stevandić.

Inače, na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma bh. parlamenta, poslanici su trebali raspravljati o Informacijama Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu, sa osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona, te Informaciji Kolegija bh. parlamenta o razlozima neimenovanja članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i mogućim posljedicama.

XS
SM
MD
LG