Dostupni linkovi

Ponovo zahtev za oduzimanje imuniteta Šešelju


Skupština Srbije

Deo opozicionih poslanika u Skupštini Srbije je ponovo zatražio da se lideru radikala Vojislavu Šešelju, osuđenom ratnom zločincu, oduzme poslanički mandat.

Šef poslaničke grupe Ddemokratske stranke Goran Ćirić rekao je na konferenciji u Skupštini Srbije da su od Šešelja po ko zna koji put čuli govor mržnje i pretnje upućene poslanici te stranke Aleksandri Jerkov i da bi nadležni trebalo pod hitno da reaguju.

On je podsetio da je pre godinu dana Šešelj pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog podsticanja mržnje i progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. i da ta presuda obavezuje Skupštinu Srbije i Administrativni odbor da mu oduzmu mandat.

"Pozivamo Administrativni odbor da primeni zakon i stav koji govori da svaki poslanik pravosnažno osuđen na više od šest meseci gubi mandat u Skupštini Srbije", rekao je Ćirić.

Ćirić je podsetio da je deo opozicije podneo i inicijativu za smenu predsednice parlamenta Maje Gojković koja nije reagovala na pretnje tokom zasedanja i prema Jerkov i drugim poslanicima.

Poslanik DS Balša Božović rekao je da "svi znaju u čije ime govori Šešelj" i dodao da je Šešelj "politički otac" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da "uživa njegovu apsolutnu zaštitu".

"On je nekada bio lutka Slobodana Miloševića, danas služi (Aleksandru) Vučiću kako bi pretio i ulivao strah i svoju ratnohuškačku politiku propagirao u ovom domu, sa kojom je Aleksandar Vučić veoma intiman", rekao je on.

Inicijativu su podržali i Nova stranka Zorana Živkovića, kao Dveri Boška Obradovića.

Konferenciji u Skupštini Srbije prisustvovali su i poslanica Stranke moderne Srbije Tajana Macura i poslanici Socijaldemokratske stranke Nenad Konstantinović i Marko Ðurišić.

XS
SM
MD
LG