Dostupni linkovi

Natanjahuov rival planira nove poteze, nakon poraza


Beni Ganc
Beni Ganc

Glavni rival izraelskog premijera Benjamina Netnjahua na parlamentarnim izborima Beni Ganc napisao je jutros pismo svojim pristalicama nakon što su objavljeni nepotpuni nezvanični rezultati izbora koji ukazuju da on neće biti novi lider Izraela.

"Možda ćemo moći da napravimo politički manevar", najavio je Ganc, bivši komandant izraelske vojske.

Pismo je započeo rečima: "Dobro jutro, prijatelji, da dobro jutro", dodavši da rezultati još nisu konačni.

"Oni, naši glasači, tražili su nadu i mi smo im je dali. Želeli su drugi put i mi smo ga zacrtali. Zato nećemo uzmaći od naše javne obaveze da predstavljamo više od milion građana koji su zatražili od nas nešto drugačije", rekao je bivši komandant izraelske vojske.

Ganc je zaključio da njegov savez partija centra Plavo belo ima razloga da bude ponosan.

On je sinoć nakon završetka parlamentarnih izbora i objavljivanja rezultata izlaznih anketa proglasio pobedu. Odmah nakon njega to je učinio i Netanjahu.

Rezultati izlaznih anketa bili su kontradiktorni i po nekima je Gancov savez imao veći broj poslanika, a po drugima je to bila mrtva trka s Netanjahuovim konzervativnim Likudom.

Činilo se da će obojici biti teško da oforme vladajuću koaliciju, mada je desničarski blok prednjačio, a danas se ispostavilo da će po svoj prilici imati većinu od 65 poslaničkih mandata, dok su dve rivalske partije s istim brojem poslanika - 35 u parlamentu Knesetu sa 120 mesta.

"Ovo je istorijski dan, više od milion ljudi je glasalo za nas. Predsednik mora da nam poveri zadatak formiranja vlade jer smo mi najvažnija partija", rekao je Ganc oko ponoći.

Taj 59-godinji bivši padobranac, komandant specijalnih snaga i general obećavao je u izbornoj kampanji kraj podela u zemlji i korupcije za koju se sumnjiči Netanjahu i preti mu optužnica, zbog čega se ne isključuje mogućnost da Izraelci ponovo glasaju.

U ovom trenutku međutim, kako su ocenili neki komentatori, Netanjahu deluju poput mađioničara koga nisu mogla da pobede ni tri bivša šefa vojske, aludirajući na Ganca i još dvojicu generala u partiji Plavo belo.

Jedan poslanik iz Likuda pokrenuo je već danas kampanju za oslobođanje Netanjahua od optužnice jer je, kako je rekao, "narod iskazao svoju volju".

On je pozvao vrhovnog izraelskog tužioca Avihaja Mandelblita koji je najavio optžincu nakon saslušanja posle izbora da "dođe k sebi", imajući u vidu da će Netanjahu po svoj prilici peti put biti premijer.

Pravo glasa imalo je 6,4 miliona Izraelaca, preneo je AP. Izlaznost je bila 67,9 posto, manja nego na prethodnim izborima 2015. godine, kada je ; glasalo 71,8 procenata birača.

XS
SM
MD
LG