Dostupni linkovi

Senator Graham odbio Trumpov zahtjev za smanjenje budžeta State Departmenta


Senator Lindsey Graham, republikanac
Senator Lindsey Graham, republikanac

Republikanski senator Lindsey Graham, u posljednje vrijeme jedan od najbliskijih saveznika predsjednika SAD u Republikanskoj stranci, glatko je u utorak odbacio zahtjev Donalda Trumpa za smanjenje budžeta State Departmenta za više od 23 posto.

"Taj prijedlog se neće dogoditi", rekao je Graham predsjedavjući senatskog Podkomiteta za preraspodjele, koji nadgleda State Department, na otvaranju salušanja sa državnim sekretarom Mike Pompeom.

Senator Patrick Leahy, glavni demokrata u podkomitetu je rekao da prijedlog administracije predstavlja "štetna smanjenja finansiranja, sa malo ili nimalo logičnih objašnjenja".

Administracija Donalda Trumpa zahtijevala je oko 40 milijardi dolara za finansiranje State Depaetmenta i njihovog humanitarnog krila USAID-a, za narednu fiskalnu godinu, koja počinje od oktobra.

Pompeo je primjetio da saslušanje dolazi par dana prije njegove prve godišnjice na dužnosti državnog sekretara, Trumpovog drugog od početka mandata.

Graham se našalio da je Pompeo najdugotrajniji član Trumpovog kabineta (prethodno je bio šef CIA-e), misleći na neprekidno otpuštanje ili ostavke ljudi iz administracije aktuelnog predsjednika. Pompeo se, navodi Reuters, nasmijao na opasku ali nije ništa rekao.

Sekretar za Domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen je podnijela ostavku u nedjelju veče, što je posljednji odlazak visokog profila iz Trumpovog kabineta, a u ponedjeljak je američki predsjednik najavio da će zamijeniti i šefa američke Tajne službe Randolpha Allesa.

I Demokrate i Republikanci u Predstavničkom domu su najavili da će odbaciti Trumpove predložene prijedloge o bužetskim rezovima, čime su, kako navodi Reuters, postavili scenu za budžetsku bitku Kogresa sa Bijelom kućom.

XS
SM
MD
LG