Dostupni linkovi

SDA osudila Dodikove tvrdnje o naoružavanju


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u Mostaru da se Bošnjaci naoružavaju te popisuju vojno sposobno stanovništvo, na šta je reagovala Stranka demokratske akcije (SDA).

Nakon što je otvorio Mostarski sajam, Dodik je u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića obišao gradilište Saborne crkve u Mostaru, tokom izjava za medije Dodik je, između ostalog, rekao kako je Vučića upoznao sa informacijom da su se u Mostaru u posljednja tri mjeseca u dva navrata održali sastanci SDA kojima su prisustvovali svi predsjednici mjesnih organizacija te partije iz ovog regiona.

"Dolaze predstavnici obavještajne zajednice i njihove SDA bezbjednosne komisije koja ovdje organizuje popisivanje svih vojno sposobnih Bošnjaka, da se napravi njihova tačna profilacija gdje su bili i šta su radili u toku prošlog rata, a one koji nisu da se vidi na koji način bi se mogli pripremiti za neke, prema njihovom mišljenju, eventualnosti", kazao je Dodik.

Dodao je kako su fabrike oružja i municije u Federaciji BiH pod direktnom kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, te da su povećali svoju nekontrolisanu proizvodnju.

Na ovu tvrdnju je reagovala Stranka demokratske akcije koja navodi da su izjave Milorada Dodika totalne besmislice, ali vrlo opasne besmislice koje imaju nekoliko ciljeva.

"Prvi cilj je da se skrene pažnja sa nedavne presude za genocid ratnom zločincu Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu i strah od posljedica te presude, s obzirom da vlasti entiteta RS odlikuju ratne zločince i nazivaju po njima studentske domove. Zatim je namjera da se skrene pažnja da je Dodik jedini krivac za opstrukciju formiranja Vijeća ministara i rada Predsjedništva BiH, te da se dodatno pokuša opravdati najava uvođenja rezervnog sastava policije u entitetu RS", navodi se u saopćenju SDA, koji prenosi FENA.

S druge strane, dodaju iz SDA, to je opasna i perfidna propaganda „kakvu je vršio i Miloševićev režim uoči agresije na BiH“.

Navode da su i tada „drugi optuživani da se naoružavaju i ugrožavaju sigurnost Srba, a onda se to koristilo kao opravdanja za agresiju“.

"Što se tiče namjenske industrije u BiH, ona će nastaviti da radi i da se razvija u skladu sa zakonima i propisima kao i do sada, svidjelo se to Dodiku ili ne", poručili su iz SDA.

XS
SM
MD
LG