Dostupni linkovi

Osuda nastupa srednjoškolaca pod zastavom RS kao države


Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine osudilo je nastup srednjoškolaca Republike Srpske u Beogradu pod zastavom RS-a kao samostalne države, navodi u saopštenju za javnost.

Ministarstvo osuđuje postupak bivšeg odbojkaškog reprezentativca i predsjednika Saveza za školski sport Srbije Željka Tanaskovića, koji je, kako se navodi, zloupotrijebio srednjoškolce Republike Srpske u političke svrhe, jer je, kako sam navodi u svojim medijskim istupima, kao predsjednik odbora u Svjetskoj sportskoj školskoj federaciji uspio izlobirati da srednjoškolci iz Republike Srpske nastupaju pod zastavom RS-a kao samostalne države na Svjetskom prvenstvu u fudbalu za srednje škole koje se ovih dana održava u Beogradu.

U saopštenju Ministarstva ističe se da je skandalozno da se kroz mlade i sport "i dalje nastavlja prezentirati politika manjeg bh. entiteta i Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini".

"Mladi Republike Srpske ne mogu predstavljati jedan entitet na takmičenju gdje se okupljaju međunarodno priznate zemlje svijeta. Postavlja se pitanje i odgovornost Svjetske sportske školske federacije koja je dozvolila ovoliko uplitanje politike. Stoga je Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo protestno pismo u kojem izražavamo zabrinutost i razočaranost zbog situacije koju su i sami proizveli, te ih pozivamo na odgovornost jer su, namjerno ili ne, doveli u pitanje integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države", saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz Ministarstva postavljaju pitanje zašto službenim putem nije obaviješteno da se jedan entitet na tom takmičenju želi predstaviti kao država, te upućuje protest Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije koja, kako se navodi u saopćenju, "zajedničkim djelovanjem, sasvim svjesno i ciljano ruše integritet države Bosne i Hercegovine, dozvoljavajući i podržavajući nastup srednjoškolaca na svjetskoj smotri uime Republike Srpske kao države".

Iz Svjetske sportske školske federacije još uvijek nisu odgovorili na upit RSE o cijelom slučaju.

Podsjetimo, u Beogradu se održava Svjetsko prvenstvo u fudbalu za srednje škole, na kojem učestvuje i ženska reprezentacija Republike Srpske.

Takmičenje je okupilo više od 1.000 srednjoškolaca iz 26 zemalja.

Reprezentativke Republike Srpske takmiče se u C grupi sa Njemačkom, Danskom i Kineskim Tajpejom.

"Republika Srpska sa svojom himnom i zastavom izlazi da se prikaže čitavom svijetu. To je ono na čemu svi treba da radimo", kazao je Dragan Јaćimović, pomoćnik ministra sporta Republike Srpske u utorak u Beogradu.

XS
SM
MD
LG