Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice


Porodice žrtva dolaze na suđene u Višem sudu u Beogradu, 9. aprila 2019.

Svedočenjem svedoka odbrane, Boška Budimira, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je nastavljeno suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice, koji je počinjen u julu 1995. godine i gde je, prema optužnici, ubijeno 1.313. bošnjačkih civila.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, za ovaj zločin su optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Svi se brane sa slobode.

Svedok Boško Budimir je pred sudom izjavio da od osamorice optuženih poznaje jedino Nedeljka Miligradovića, a da je za Golijanina čuo. Svedok je rekao i da je danima kada je zločin počinjen (14. jul 1995. godine) prinudno odveden u centar za obuku na Jahorini, zajedno sa bratom i ocem. Tu je, kako je izjavio, sa bratom Veljkom popravljao vojna vozila, pa je tako kada su raspoređenu na terenu, u selu Bjelovac, dobio zaduženje da dva transprotera UNPROFOR-a preveze iz Bjelovca – jedan u Zvornik, drugi u Janju kod Bijeljine, u pratnji, kako je rekao, Miligradovića i njegovog kuma.

Budimir je rekao i da su oba puta prespavali u Miligradovićevoj kući u Zvorniku. Drugi put su, kako je rekao, svi vratili u Bjelovac 14. jula, nakon čega su, sutradan njegov brat i on otišli na Jahorinu.

Svedok je naveo i da ni u jednom trenutku nije prošao pored Kravica, te da je o ubistvima saznao, naknadno, „iz priča“ i „iz novina“.

On je naveo da je čuo samo za „neku štalu u kojoj su zarobljenici“, a koja se nalazila na putu Konjević Polje – Kravice.

Na današnjem glavnom pretresu trebalo je da svedoči i njegov brat, Veljko Budimir, ali se nije pojavio na suđenju, kao i Tomislav Krstović koji je takođe bio pozvan.

Ispred Višeg suda u Beogradu
Ispred Višeg suda u Beogradu

Begović: Porodice samo žele pravdu

Današnje ročište pratile su i porodice ubijenih. Brat Nure Begović, Adil Suljić, jula 1995. je ubijen dok je pokušavao da nađe put od Srebrenice do slobodne teritorije.

„Mi hoćemo samo pravdu“, rekla je Begović, dodavši da je ljuti negiranje zločina u Kravici. „Sramno je što se negira, što se to godinama radi... 24 godine su mi trebale da pronađem kosti mog jednog, jedinog brata i da neko negira...“, kaže Begović.

Ona je, zajedno sa ostalim članovima porodica ubijenih, da bi ušla u sud bila prinuđena da prođe između dvadesetak pristalica Srpske radikalne stranke osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja koji su došli da podrže optužene. Mnogi od njih, na reveru su nosili bedž sa tekstom u kome se negira genocid u Srebrenici.

„Sram ih bilo, neka pogledaju istini u oči. Želim samo pravdu. Istinu znamo, dokazujemo istinu. Samo tražimo pravu i da sudovi rade onako kako jeste“, rekla je Begović.

Kadi Hotić u selu Kravice ubijen je brat. U genocidu u Srebrenici izgubila je sina i muža.

„Ovo je jedna sramota. Srpski narod bi trebalo da osudi ovaj zločin“, rekla je Hotić.

Naredno ročište u slučaju Kravice zakazano je za 16. i 20. maj, kada bi trebalo da budu nastavljena saslušanja svedoka.

XS
SM
MD
LG