Dostupni linkovi

Evropski sud u Strazburu: Kućni pritvor Navaljnog neopravdan


Aleksej Navaljni

Evropski sud za ljudska prava danas je presudio da je Rusija prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima određivanjem kućnog pritvora opozicionom lideru Alekseju Navaljnom 2014. godine. Navaljni je na Instagramu odmah pozdravio odluku suda u Strazburu.

U presudi Evropskog suda za ljudska prava navodi se da "kućni pritvor nije bio opravdan" i da je jasno da je cilj bio da se ograniče javne aktivnosti" Navaljnog.

Sud je utvrdio da su u slučaju Navaljnog prekršeni članovi 5, 10 i 18 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji se posebno odnose na slobode i slobodu izražavanja.

"Pobeda", poručio je danas Navaljni, koji se smatra jednim od najozbiljnijih protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je izrazio uverenje da će presuda imati značajne posledice kada su u pitanju svi oni koji u Rusiji stalno trpe zbog arbitrarnih odluka.

Moskva je 2014. odredila kućni pritvor Navaljnom u okviru istrage protiv njega i njegovog brata. U kućnom pritvoru je proveo 10 meseci.

Sud u Strazburu je ranije ustanovio da su ruske vlasti prekršile više ljudskih prava pritvaranjem Navaljnog sedam puta od 2012. do 2014.

XS
SM
MD
LG