Dostupni linkovi

SAD označile iransku Revolucionarnu gardu kao 'stranu terorističku organizaciju'


Iranska Revolucionarna garda

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je danas da su SAD označile iransku Revolucionarnu gardu kao "stranu terorističku organizaciju", u okviru napora da povećaju međunarodni pritisak na Teheran.

Takav potez Vašingtona je bez presedana, jer SAD do sada nikad nisu proglasile organ neke strane vlade terorističkim.

Tramp je rekao da se tim potezom "priznaje stvarnost" da je Iran država koja sponzoriše terorizam i da Revolucionarna garda aktivno učestvuje u tome, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Današnjom odlukom Vašingtona uvode se sankcije kojima se zamrzava eventualna imovina Revolucionane garde u SAD i zabranjuje Amerikancima da posluju s tim entitetom.

Zvaničnici Trampove administracije naveli su da će taj korak dodatno izolovati Iran i jasno staviti do znanja da SAD neće tolerisati kontinuiranu podršku Teherana pobunjeničkim grupama i drugima koji destabilizuju Bliski istok.

Iran je zapretio da će se osvetiti zbog odluke Vašingtona.

Revolucionarna garda je paravojna organizacija formirana u vreme Islamske revolucije u Iranu 1979. godine da brani novu vladu te zemlje. Odgovorna je jedino vrhovnom lideru Irana i deluje nezavisno od regularne iranske vojske.

Iran je odmah proglasio američku vojsku "terorističkom organizacijom" objavila je iranska državna televizija.

XS
SM
MD
LG