Dostupni linkovi

Bastać: Nema elemenata za krivičnu prijavu Grada


Ono što smo mi u protestu uradili na pola sata kao upozorenje ne može uopšte da se meri sa tim što Vesić radi: Marko Bastać
Ono što smo mi u protestu uradili na pola sata kao upozorenje ne može uopšte da se meri sa tim što Vesić radi: Marko Bastać

Marko Bastać, predsednik beogradske opštine Stari Grad, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da nema elemenata za krivičnu prijavu koju je protiv organizatora građanskih protesta „1 od 5 miliona“ najavila vlast Beograda.

„To je još jedna od besmislica zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Ukoliko bude podneo krivičnu prijavu protiv mene ja ću samo izmeniti ime, umesto imena Marko Bastać vratiću isti takav tekst sa imenom Goran Vesić i podneti krivičnu prijavu protiv njega. Ono što smo mi u protestu uradili na pola sata kao upozorenje ne može uopšte da se meri sa tim što on radi, jer će ti radovi koje on planira, a za koje nikoga nikada nije pitao i koji ne postoje ni u jednom planu, trajati do kraja godine. Dok se o tome ne održi građanski referendum, mi ćemo skidati table i ograde“, rekao je Bastać u nedelju, tokom performansa "Kolarčeva - Slobodna zona" koji je organizovao opozicioni Savez za Srbiju (SzS).

Marko Bastać, koji kao jedan opozicionih lidera učestvuje u građanskim protestima u Beogradu, rekao je da građani nisu zadovoljni rekonstrukcijama u centru grada, a da ograđivanje ulica oko Trga Republike vide kao borbu vlasti protiv protesta koji odatle počinju.

„To je još jedan pokazatelj da oni žele da nas izoluju, da nas prebace na neku drugu lokaciju, i da ugase proteste. Ostaćemo uporni i nećemo im dozvoliti da trajno zatvore ulice. Oni u stvari žele da kazne građane Starog Grada jer ova opština nikada nije glasala za tu vlast i Srpsku naprednu stranku“, rekao je Bastać.

SzS je u nedelju organizovao performans na Trgu Republike u Beogradu pod nazivom "Kolarčeva - Slobodna zona", kojim se, kako je navedeno, nastavlja oslobađanje centra grada od izolacije i štetnih projekata beogradske vlasti.

Performans je počeo u 14 sati u Kolarčevoj ulici, koja je zatvorena zbog rekonstrukcije centra Beograda, a čemu se protivi deo opozicije.

Tamo je postavljen razglas sa kojeg se pušta muzika. Na ulicu su izneseni i sto za stoni tenis, kao i golovi za mali fudbal, a organizatori su pozvali građane da dođu u, kako navode, „oslobođenu Kolarčevu ulicu“.

Podsetimo, tokom beogradskog protesta „Jedan od pet miliona“ u subotu, učesnici su uklonili barikade i zaštitnu ogradu iz strogog centra Beograda, gde je u toku višemesečna rekonstrukcija Trga republike, i odneli je ispred Skupštine grada Beograda.

Protest '1 od 5 miliona' do Skupštine Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Na taj način izarazili su protest protiv načina na koji gradske vlasti i zamenik gradonačelnika Goran Vesić rade na rekonstrukciji Beograda.

Vesić je u nedelju izjavio da će Grad Beograd podneti prekršajne i krivične prijave protiv organizatora protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu zbog, kako je rekao, uništavanja signalizacije i ograde gradilišta na Trgu Republike.

XS
SM
MD
LG