Dostupni linkovi

Umesto kod Pinka, protest ispred Skupštine Beograda


Protest '1 od 5 miliona' do Skupštine Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Protest '1 od 5 miliona' do Skupštine Beograda

Učesnici protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu uklonili su barikade i zaštitnu ogradu iz strogog centra Beograda, gde je u toku višemesečna rekonstrukcija Trga republike, i odneli je ispred Skupštine grada Beograda. Na taj način izarazili su protest protiv načina na koji gradske vlasti i zamenik gradonačelnika Goran Vesić rade na rekonstrukciji Beograda.

Gradska skupština bila je završnica okupljanja osamnaestog protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu umesto privatne Pink televizije sa nacionalnom frekvencijom kako je ranije bilo najavljeno.

Ispred TV Pink je sedmočlana delagacija opoziconog Saveza za Srbiju položila venac u znak sećanja na ubijenog kosovskog političara Olivera Ivanovića. Na vencu je bila fotografija Olivera Ivanovića i natpis "Otkrićemo ko te je nanišanio spotom... Obećavamo."

Na zgradi TV Pink bio je transparent "Stop nasilju, samo ljubav".

Sa ozvučenja postavljenog na zgradi televizije, u iščekivanju dolaska demonstranata, emitovana je glasna muzika koju je puštao vlasnik TV Pink Željko Mitrović, a u dvorištu isred zgrade je grupa ljudi igrala i zabavljala se. Na ulici ispred zgrade bili su postavljeni stolovi sa osveženjem. Zgradu TV Pink čuvalo je pojačano obezbeđenje.

"Najavili smo odlazak na Pink da pokažemo ludilo ovog nenarodnog režima i uspeli smo. Glasno ću se nasmejati Željku Mitroviću i Pinku. Naseo si, nikada nismo planirali da malteritiramo ljude da putuju dva sata (do Pinka)", rekao je okupljenima ispred Vlade Srbije glumac i funkcioner Demokratske stranke Branislav Lečić.

"Pink je režirao nastup, u zgradi su plaćenici koji treba da izazovu sukob, unutra je policija u civilu", dodao je Lečić.

"Mi smo ti koji štitimo zakon. Oni ga krše. Šesti oktobar koji nismo izvršili tada, sada će trajati dok ne bude završen", poručio je Lečić, aludirajući na to što nakon petooktobarskih promena 2000. godine, kada je srušen režim Slobodana Miloševića, nije izvršena lustracija.

Lečić je tokom obraćanja rekao da organizatori protesta "na klopke više neće nasedati".

"Planiraju da Boška (Obradovića, čelnika Dveri) proglase za lidera kompletne opozicije i da etiketom fašiste, kako ga nazivaju poslednjih dana, diskvalifikuju celu opoziciju. Nismo mi glupi, nismo naivni. Pobedićemo idejom, dostojanstvom", rekao je Lečić.

Dodao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlasnik televizije Pink Željko Mitrović "morati jednog dana da odgovore na pitanje ko je platio spot koji je nanišanio Olivera Ivanovića".

Spot, u kojem je Oliver Ivanović proglašavan izdajnikom, emitovao se na TV Pink tokom predizborne kampanje na Kosovu, a pre ubistva Ivanovića.

Studenti se priključili protestima '1 od 5 miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Od Vlade Srbije, gde su se građanima pridružili studenti, koji su svoju protestnu šetnju započeli u Studentskom gradu na Novom Beogradu, okupljeni su krenuli ka Kolarčevoj ulici i Trgu republike.

Prenošenje ograda i barikada iz Kolarčeve, kojima je od ponedeljka zatvoren saobraćaj u delu oko Trga republike zbog radova, predvodili su lideri opozicionog Saveza za Srbiju. Opozicija je i protekle nedelje dva puta odnosila ogradu iz Kolarčeve ulice.

Okupljenima je bio upućen poziv da "uklone Vesićeve barikade" i njima "opkole" Skupštinu Beograda.

"On otima od građana centar grada i premešta ga u njihov imaginarijum koji zovu Beograd na vodi, on uništava kulturno-istorijsko nasleđe tako što pravi žičaru na Kalemegdanu, a na mestu zaštićenih objekata hoće da pravi kafanu", rekao je predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać.

Protest, na kome je učestvovalo više hiljada građana, završen je pozivom na veliko okupljanje "za slobodnu Srbiju" 13. aprila ispred Doma Narodne skupštine, kako bi se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručilo da je "gotov".

Osamnaesti protest "1 od 5 miliona" počeo je minutom ćutanja za žrtve bombardovanja Beograda 1941. godine u Drugom svetskom ratu.

Protesti "1 od 5 miliona" su počeli u Beogradu 8. decembra, a potom se proširili na mnoge gradove u Srbiji. Građani zahtevaju ostavku državnog vrha, slobodne medije i stvaranje uslova za fer izbore.

Kragujevac: Organizatori tvrde da postoji opstrukcija odlaska za Beograd

U Kragujevcu je večeras održan 14. protest "1 od 5 miliona" na kome je bilo znatno manje građana nego na prethodnim okupljanjima. Uprkos tome, ponovljeni su zahtevi za ostavkama predsednika države Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i svih ministara u Vladi Srbije, a građani pozvani da sopstvenim automobilima, ili redovnim prevozom dođu u Beograd 13. aprila na zakazani veliki miting.

Saša Jovanović, docent na Fakultetu inženjerskih nauka rekao je da je Srbija postala zemlja "izrazito selektivne primene zakona, gotovo na granici bezakonja, endemske korupcije, lopovluka i poltronstva, država urušenih institucija".

Sa našom decom, odlaze i deca naše dece: Saša Jovanović
Sa našom decom, odlaze i deca naše dece: Saša Jovanović

"Moramo da spasemo ovu zemlju od propasti. Moramo da se izborimo za normalnu Srbiju. Moramo, jer nema drugi ko. Moramo da napravimo državu iz koje neće odlaziti čitave generacije. Sa našom decom, odlaze i deca naše dece. Odlaze njihovi rođendani i osmesi. Ostaju prazne škole, muk i samoća", rekao je Jovanović.

On je sa stepeništa Prve kragujevačke gimnazije koju su, kako je rekao, završile mnoge mudre i hrabre glave, pozvao sugrađane da istraju i okončaju započeto.

I doktor Vladimir Đorđević, hirurg Kliničkog centra Kragujevac je, govoreći o aktuelnom režimu u Srbiji, podsetio da je na vlast došao sa četvtinom podrške ukupnog glasačkog tela, "uključujući mrtve glasače, ucenjene i bele listiće".

Vladimir Đorđević
Vladimir Đorđević

"Aleksandre Vučiću, oslobodi medije koje si zarobio pa izađi na crtu, na izbore. Do sada si pobedio samo jednom na opisani način, a onda si kupovao vreme vanrednim izborima, najprljavijim kampanjama koje mogu da se zamisle", poručio je Đorđević.

On je imao i jasne predloge i za opoziciju: "Da se uozbiljite, organizujete i ujedinite a, pre svega, osmislite jasnu strategiju za budućnost ove zemlje."

Naglasio je "da se truli sistem urušava i da je trenutno u panici, a krah im je blizu" zbog čega će, po njegovim rečima, 13. aprila biti teško probiti se do Beograda, usled, kako tvrdi, svakojakih opstrukcija i zastrašivanja od predstavnika vlasti.

"Počev od prisluškivanja naših telefona, do pretnje ljudima koji žele da pomognu proteste i prevoznicima koji bi obezbedili prevoz do Beograda."

Protestna šetnja u Kragujevcu
Protestna šetnja u Kragujevcu

Članica Organizacionog odbora protesta Staša Pavlović rekla je okupljenima da je planirano da se za Beograd krene autobusima, organizovano i zajedno, ali da ta ideja neće moći da se realizuje.

"Troje privatnih autoprevoznika sa kojima smo pregovarali javilo nam se sa tvrdnjom da su ih iz policije pitali da li voze, tražili registarske tablice autobusa i davali određene prijateljske sugestije. Slična situacija je u celoj Šumadiji", rekla je Pavlović dodajući da je neophodno da ostanu solidarni, istrajni i uporni u borbi i otporu protiv vlasti koja im je zarobila živote.

Pre dolaska na Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije građani, među kojima su bili i članovi Lokalnog fronta iz Valjeva, prošetali su centralnim gradskim ulicama, noseći državne zastave i skandirajući "Gotov je, gotov je".

Tokom protesta nije bilo nikakvih incidenata, a saobraćajna policija je obezbeđivala ulice kojima je kolona prolazila.

XS
SM
MD
LG