Dostupni linkovi

Ženska mreža SZS: Vesić zloupotrebio žene


Ferida Ćustović, zamenica predsednika Levice Srbije i Marija Janjušević, predstavnica Dveri
Ferida Ćustović, zamenica predsednika Levice Srbije i Marija Janjušević, predstavnica Dveri

“Nasilje nad ženama je jako ozbiljna tema, koja ne sme da se koristi za dnevne propagande”, izjavila je Ferida Čustović, zamenica predsednika Levice Srbije, u ime ženske mreže opozicionog Saveza za Srbiju (SZS), reagujući na nedavne događaje istupanja žena ispred državnih i gradskih institucija u cilju odbrane institucija i njihovih čelnika od predstavnika opozicije.

“Mi žene Saveza za Srbiju smatramo da je svaka vrsta nasilja nad ženama nedopustiva. Zalažemo se za nultu toleraciju nasilja, pogotovo onog u javnom prostoru. Posebno osuđujemo svaku vrstu manipulacije i zloupotrebe žena, koje aktuelna vlast promoviše”, dodala je Čustović na konferenciji za medije u petak u Beogradu.

Savet žena SZS ocenio je da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić “zloupotrebio” žene, među kojima je bilo i onih "sa istaknutim funkcijama u Srpskoj naprednoj stranci", jer ih je postavio ispred ulaza u Skupštinu Beograda da bi sprečio odbornike opozicije da uđu u zgradu.

“Ja kao predstavnica jedne izrazito konzervativne stranke ne mogu da prihvatim da se juče Goran Vesić skrivao iza ženske suknje. Oni su pozvani na razgovor, a od tog razgovora su se sakrili iza ženske suknje. Ja samo ne znam šta će biti sutra kada ih istražni organi pozovu na razgovor. Iza čije suknje će se sakriti”, rekla je narodna poslanica i predstavnica “Dveri” Marija Janjušević i istakla da se ovde radi “o sistemskoj zloupotrebi žena od strane vladajuće koalicije”.

One su javno pozvale udruženja novinara kao i ženske organizacije, posebno one koje se bave zaštitom ženskih prava da osude konferenciju za novinare i retoriku kojom se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio javnosti komentarišući u četvrtak dešavanja ispred Skupštine grada.

Žene Saveza za Srbiju istakle su da u nastupima opozicije nema nikakvog nasilja, te da nasilje izazivaju upravo predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke obmanjujući javnost.

Podsetile su da je predaja zahteva opozicije, koju je 4. aprila nameravao da sprovede gradski odbornik “Narodne stranke” Nikola Jovanović, njegovo legitimno pravo kao odbornika Skupštine grada.

Podsetimo, članovi odborničke grupe Saveza za Srbiju podneli su 4. aprila zahtev za sastanak sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem i tražili ostavku zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, a pred njih su izašle žene članice Gradskog veća da bi ih sprečile da uđu u zgradu.

Događaji koji su usledili ispred Skupštine grada prouzrokovali su burne reakcije u javnosti, kako vlasti koja je tvrdila da je nad ženama tada izvršeno nasilje, tako i opozicije koja je to poricala.

XS
SM
MD
LG