Dostupni linkovi

Sarajevo: Samit gradonačelnika jugoistočne Evrope


Samit gradonačelnika jugoistočne Evrope, Sarajevo
Samit gradonačelnika jugoistočne Evrope, Sarajevo

U Sarajevu se održava samit gradonačelnika glavnih gradova Jugoistočne Evrope. Razmijenili su iskustva, razgovarali o unaprjeđenju saradnje i usvojili pet zaključaka.

Domaćin sastanka, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kaže kako su se gradonačelnici obavezali da će susrete imati najmanje jednom godišnje, raditi na promociji zajedničkih vrijednosti s ciljem poboljšanja kvalitetea života svojih građana. Dogovorena je i razmjena iskustava u različitim oblastima sa akcentom na primjenu pametnih rješenja u razvoju glavnih gradova.

Tokom razgovora usaglasili su se da imaju mnogo veću šansu za poboljšanja ako se gradonačelnici biraju direktno, a ne na prijedlog stranaka koje dobiju najviše glasova na izborima. Zoran Janković gradonačelnik Ljubljane, ovom prilikom je ukazao na prednosti direktnog odnosno manjkavosti indirektnog izbora gradonačelnika

'' Ja sam peti put izabran direktno. Svaki put u prvom krugu dobijem više od 60 posto glasova i to je najbolje. Direktni izbor daje gradonačelniku veći legitimitet, veće ovlasti ali i veće obaveze da odgovori na zahtjeve građana i život učini kvalitetnijim. I ponavljam opet ja ne bih nikad bio gradonačelnik Sarajeva pod ovim okolnostima, dole općine koje imaju novac, iznad kantoni koji takođe imaju novac, a gradonačelnik ima samo obaveze.''

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj pohvalio se provedenom administrativnom reformom u okviru koje je broj općina sa 400 sanjen na 61, što je znatno doprinijelo I smanjenju administrativnih troškova, a povećalo šansu za stvaranje ambijenta za kvalitetniji život.

'' Ranije smo imali 27 načelnika u Tirani, a to je značilo i 27 vozača i 27 sekretarica i bodygarda. Sada to nije slučaj i novac se može usmjeriti na investicije.''

Gradonačelnici su ukazali na potrebu boljeg transportnog povezivanja glavnih gradova u ovoj regiji, a gradonačelnik Skoplja, Petre Šilegov inicirao je i pokretanje avio linije Skoplje Sarajevo.

''Evo na primjer ja sam do Sarajeva putovao na ovaj Samit 12 sati, moj kolega iz Tirane i više. U vrijeme kada vrlo dobro znamo koliko je važno da ljudi putuju, upoznaju nove ljude, dobijaju širu perspektivu, veoma bi bilo značajno da možemo brzo stići na odredište i umjesto 12 sati da možemo stići za 40 minuta avionom. '' kaže Šilegov nadajućio se da će avio linija brzo zaživjeti.

XS
SM
MD
LG