Dostupni linkovi

Vučić: Albanski vojnici u severnoj Mitrovici u cilju zastrašivanja Srba


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je prisustvo pripadnika albanske vojske u severnom delu Kosovske Mitrovice u okviru kako je Kfor saopštio, "izviđačkih aktivnosti" NATO, "smišljeno i planirano" u cilju zastrašivanja kosovskih Srba i provociranja Srbije.

On je posle obilaska radova na projektu Beograd na vodi rekao da je sasvim logično da je prisustvo albanskih vojnika "unelo nemir među ljude" na severu Kosova.

"To je nedvosmislena naznaka Kforu da vode računa o takvim stvarima. Vodite ih u Đakovicu ali nemojte da ih vodite u severnu Mitrovicu", kazao je predsednik Srbije i ponovio da ukoliko Kfor ne bude obavljao svoj posao u zaštiti Srba na Kosovu, "ima ko hoće" to da uradi.

Kfor je saopštio u četvrtak da nije reč o provokaciji, već izviđačkoj aktivnosti grupe oficira NATO u pratnji Kfora i da nema razloga za uznemirenje.

"Prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga da iznenadi jer je Albanija član NATO već 10 godina", navodi Kfor dodajući da se neodgovorno šire glasine i izaziva neosnovana zabrinutost stanovništva.

Međunarodna misija je saopštila da je situacija na celom Kosovu "apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju".

XS
SM
MD
LG