Dostupni linkovi

RS: Poništena odluka o povratku u školu autističnog mladića


Slavko sa ocem Nenadom Mrševićem
Slavko sa ocem Nenadom Mrševićem

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poništilo je odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo kojom se autističnom mladiću Slavku Mrševiću omogućava prisustvovanje nastavi u IV razredu za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja.

Iz Ministarstva je saopšteno da su odluku poništili, jer, kako su naveli u saopštenju za javnost, nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

"Podsjećamo da presuda Osnovnog suda u Višegradu donesena 25.03.2019. godine po tužbi Slavka Mrševića iz Rudog, na koju se poziva Školski odbor Srednjoškolskog centra Rudo, nije pravosnažna i da će Ministarstvo prosvjete i kulture, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu", navodi se u saopštenju, dodajući da Slavko Mršević ima pravo na obrazovanje u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali na upis u prvi razred.

"S obzirom da prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u Zakonom propisanim rokovima i sa potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na šta je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije", navode u saopštenju.

Podsjetimo, Školski odbor je donio odluku 3. aprila da se narednih mjesec dana do kraja školske godine autistični mladić Slavko Mršević priključi svom razredu kao posmatrač, bez ocjenjivanja uz prisustvo personalnog stručnog asistenta kojeg će roditelji angažovati.

„Ova odluka je donijeta po savjesti i zdravom razumu, a najviše slijedeći preporuke vještaka medicinske struke da izolacija od njegovih drugova i osjećaj odbačenosti loše utiču na Slavkovo zdravlje i da bi ovih mjesec dana boravka u razredu pozitivno uticalo na dijete. Školski odbor se nije u odluci pozvao na prvostepenu presudu Suda u Višegradu od 25.03. kojom su SŠC Rudo i Ministarstvo prosvjete i kulture oglašeni krivim za kršenje svih zakona na Slavkovu štetu, čak je napomenuto u odluci da se Školski odbor ne miješa u sudske procese koji su u toku", rekao je Bojan Bajić koji je od početka uključen u ovaj slučaj i bori se za prava ovog mladića.

Za ovu odluku Ministarstva, Bajić krivi aktuelnog direktora Tatomira Eleza, bivšeg direktora Branka Papića i bivšu pedagogicu Marinu Čolaković za koje je rekao da su sve vrijeme žestoko lobirali u Ministarstvu da se Slavku onemogući da sjedi u učionici sa svojim drugovima.

XS
SM
MD
LG