Dostupni linkovi

Ankete: Netanjahu zaostaje za glavnim rivalom uoči izbora 9. aprila


Beni Ganc, čelnik Kahol Lavana
Beni Ganc, čelnik Kahol Lavana

Savez partija centra Kahol Lavan (Plavo belo) zadržao je prošlonedeljnu prednost od četiri mesta nad konzervativnom strankom Likud premijera Izraela Benjamina Netnjahua pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnjenja koje je jutros objavio tiražni izraelski list Jediot haronot.

Medjutim, uprkos tome što taj savez koji predvodi bivši komandant izraelske vojske Beni Ganc ima vodjstvo od 30 poslaničkih mesta u parlamentu, Knesetu, predvidja se da će mu biti teško da formira vladu.

Ako Netanjahuova stranka zadrži svoju bazu ultraortodoksnih i desničarskih, kao i ultradesničarskih partija, ona će imati blok od 63 mandata, od ukupno 120 u Knesetu, procenjuju izraelski mediji.

Ako se Ganc udruži sa levičarima, partijama levog centra i arapskim stranakama imaće nedovoljno, 57 poslanika.

Pa ipak ako se savez Plavo belo pokaže znatno boljim na parlamentanrim izborima 9. aprila, Ganc očekuje da njemu predsednik Izraela Ruven Rivlin poveri mandat da formira vladu.

Izraelski mediji navode da se poslednje ankete pred izbore danas objavljuju ali da će se ispitivanje javnog mnjena nastaviti sve do izbora pa i za vreme glasanja.

Po izraelskom izbornom zakonu zabranjeno je objavljivati rezultate u poslednja tri dana pre izbora.

XS
SM
MD
LG