Dostupni linkovi

Iranci protestuju zbog loše reakcije vlasti na poplave


Iranska provincija Lorestan, jedna od najteže pogođenih poplavama 3. aprila 2019.

Građani Irana koji su pogođeni najgorim poplavama u deceniji održali su demonstracije na kojima su iskazali bijes zbog neadekvantne reakcije vlasti na kastatrofu u kojoj je stradalo najmanje 62 ljudi.

Poplave koje su posljedica neprekindne kiše od 19. marta, pogodile su stotine gradova i sela u 26 od ukupno 31 iranske provincije. Na hiljade ljudi se nalaze na otvorenom, sa veoma malo hrane i tople odjeće dok se kiša nastavlja.

Demonstranti su takođe iskazali bijes povodom vladine odluke da ispusti vodu iz velike elektrane koja samo što nije prelila, tvrdeći da taj potez predstavlja prijetnju za uništenje njihovih domova, farmi i stoke.

Na video snimcima na socijalnim medijima, koji se ne mogu nezavisno potvrditi, vide se protesti građana u planinaskoj provinciji Lorestan kao i naftom bogatoj provinciji Kuzehstan.

Obje ove provincije su posebno teško pogođene poplavama koje su prisilile na evakuaciju stanovništa u desetinama gradova i sela i izazvale ogromnu štetu i na infrastrukturi i na domovima ljudi.

Vlasti Kuzehstana su proglasile vanredno stanje i naredile evakuaciju iz desetina sela uoči puštanja vode iz velike brane.

Državna agencija IRNA je u srijedu izvijestila da su se lokalni mještani opirali i da su "emotivni" farmeri već pogođeni poplavama "pokazali svoje protivljenje".

I Islanska Revolucionarna Garda (IRGC) i iranska armija učestvuju u pružanju pomoći.

Protesti građana stižu u momentu optužbi od strane Revolucionarne garde na račun administracije predsjednika Hasana Rohanija da su loše reagovali na poplave, a mnogi Iranci smatraju da je pomoć vlade bila neadekvatna.

XS
SM
MD
LG