Dostupni linkovi

Od 1. jula niži roming na Zapadnom Balkanu


Potpisivanje Sporazuma u Beogradu

Sporazum o romingu država Zapadnog Balkana, kojim bi cene telefonskih poziva od 1. jula ove godine bile smanjene u proseku za 27 odsto, potpisan je danas u Beogradu, tokom Drugog digitalnog samita država ovog dela Evrope.

Kako je predviđeno, od 1. jula 2021. godine roming bi u državama Zapadnog Balkana trebalo da bude i ukinut.

Sporazum su potpisali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel rekla je da potpisivanje sporazuma donosi znatne mogućnosti za stanovništvo.

"Da budem jasna, ovo je vaš ugovor ne naš, i ja želim da vam čestitam, to je jasan signal vaše pozicije, i možete da računate na našu podršku. Sledeći korak je potpisivanje ovakvog sporazuma sa Evropskom unijom", izjavila je Gabrijel.

Potpisivanju sporazuma u "Palati Srbija" u Novom Beogradu, prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić. Izjavila je da sporazum pruža regionu šansu:

"Najlakše i politički najoportunije bilo bi da ne potpišemo taj sporazum u vreme kada se neki drugi regionalni sporazumi, a pre svega CEFTA sporazum, krše već četiri meseca od strane Prištine".

Sporazum je u ime Kosova potpisao ministar ekonomskog razvoja Valjdrin Luka, u ime BiH zamenik ministra za promet i komunikacije u Vijeću ministara Saša Dalipagić, u ime Crne Gore ministarka ekonomije Dragica Sekulić, u ime Severne Makedonije ministar za informatičko društvo i administraciju Damjan Mančevski, u ime Albanije ministarka infrastrukture i energetike Dorina Cinari i u ime Srbije vicepremijer i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Povodom sporazuma o romingu na tviteru se oglasio i kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli.

"Ovo je mali korak u jačanju regionalne saradnje i olakšavanju života naših građana. Mnogo toga može da se uradi, ali smo na pravom putu. Dobro urađeno", napisao je Pacoli.

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je da će sporazum omogućiti da cene rominga Srbije sa Albanijom budu smanjene za 85 odsto, a sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom za 27 odsto.

"Praktično to znači da cena minuta razgovora u romingu ne može biti veća od 22,4 dinara (0,22 centi prim.red.), sms poruke ne može biti veća od 7 dinara (0,002 centi prim.red.) i za prenos podataka po megabajtu ne može biti veća od 21,4 dinara (0,21 centi prim.red.), uz cene bez PDV-a", kazala je Matić za Radio Televiziju Srbije (RTS).

Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su još 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

XS
SM
MD
LG