Dostupni linkovi

Pristalice Saveza za Srbiju ogradama zatvorile ulaz u REM


Predstavnici opozicije pokušali da uđu u Skupštinu Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Predstavnici opozicije pokušali da uđu u Skupštinu Beograda

Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) sa pristalicama su sklonili zaštitne ograde postavljene zbog radova u Kolarčevoj ulici u centru Beograda i njima ogradili sedište Regulatornog tela za elektronske medije (REM), čime su završili današnji protest.

Lider Dveri Boško Obradović je ispred REM-a poručio da vlast gradilištem u centru Beograda želi da zatvori plato ispred Filozofskog fakulteta odakle počinju protestne šetnje "Jedan od pet miliona" i zabrani protest.

Obradović je rekao i da su ograde ispred REM-a simbol da u toj instituciji treba da se desi „rekonstrukcija“, jer dozvoljava medijski mrak u Srbiji.

"Ovo je novo gradilište. Potrebna je rekonstrukcija REM-a jer je davno propao i uništen i jer dozvoljava nenormalni nasilnički obračun režima sa neistomišljenicima, a simbol toga je Pink", rekao je Obradović.

Prethodno su se čelnici SzS okupili danas nešto posle 10 časova, ispred Skupštine grada Beograda, gde su pokušali da uđu u gradsku upravu.

Predstavnici Saveza za Srbiju Boško Obradović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović su se, tom prilikom zajedno sa većim brojem simpatizera raspravljali sa zaposlenima u Skupštini, mahom ženama, koje su stajale na ulazu u zgradu i onemogućile prolaz predstavnicima opozicije.

Predstavnici opozicije uzvikivali su 'Vesiću, lopove' i delili su sendviče, dok su okupljene žene iz gradske uprave uzvikivale 'stop nasilju', 'fašisti' i 'sram vas bilo'. Pojedine tvrde da su im pristalice opozicije pretile šamarima.


Kako je izjavio predsednik beogradske centralne opštine Stari grad Marko Bastać predstavnici opozicije došli su u Skupštinu grada da predaju dva zahteva gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću: da se obustave svi štetni projekti u gradu dok se o njima ne izjasne građani na referendumu, kao i da Radojičić hitno smeni svog zamenika Gorana Vesića.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović iz Narodne stranke, rekao je da je hteo da uđe u Gradsku skupštinu i da se "u ime građana Beograda uveri da li gradonačelnik postoji“.

„Dobio sam informaciju da će gradonačelnik Zoran Radojičić da razgovara sa odbornicima i građanima. U tom momentu sam svojim očima video uzurpatora Gorana Vesića koji je komandovao zaposlenima u gradskoj upravi da organizovano nagrnu na izlaz Gradske skupštine, da ga blokiraju i de facto se sakrio iza pripadnica nežnijeg pola“, rekao je Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ovim povodom da su "nasilnici i siledžije" spremni na svašta i rekao da će država umeti da se obračuna sa njima.

Vučić je, na vanrednoj koferenciji održanoj u Predsedništvu Srbije, a povodom događaja ispred Skupštine Beograda, poručio građanima da se ne brinu zbog, kako je rekao, upada Boška Obradovića i njegovih sledbenika u Skupštinu grada.

"Apsolutna manjina sledi ideologiju Boška Obradovića, ali vrlo agresivna manjina, a možemo da je pobedimo samo mi koji želimo ozbiljnu i demokratsku Srbiju", rekao je Vučić.

Ove sedmice ulice u strogom centru glavnog grada Srbije su zatvorene. Na njima se izvode radovi sa ciljem pretvaranja cele oblasti u pešačku zonu, što je deo šireg projekta preuređenja centra Beograda. Zbog ovih radova bitno su promenjene i trase gradskog prevoza, što je poslednjih dana dovodilo do saobraćajnog kolapsa.

Opozicija je prvu akciju protiv ovih mera izvela u nedelju, kada su blokirali saobraćaj postavljanjem džakova sa solju u Kolarčevoj ulici na Terazijama.

Gondola seče drveće u centru Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i odbornik u Skupštini grada Borko Stefanović izjavio je danas da nije bilo nikakvog nasilja ispred Gradske kuće, gde su došli da traže sastanak sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem i smenu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

"Sve vreme smo bili potpuno mirni ispred Gradske kuće i nikakvog nasilja nije bilo", napisao je Stefanović na društvenoj mreži Tviter.

On je naveo i da nisu pokušali na silu da uđu već da su predali zahteve i "zvali gradonačelnika".

"Sa druge strane su instruirane pripadnice SNS vređale, udarale i lažno padale u nesvest, iako ih niko nije pipnuo", napisao je Stefanović.

XS
SM
MD
LG