Dostupni linkovi

Svetska banka: Građani Kosova u proseku bez posla 40 godina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Građani Srbije u proseku 25 godina svog života provode nezaposleni, jedan je od zaključaka današnjeg 15. izveštaja Svetske Banke za Zapadni Balkan.

Isti podaci važe i za Albaniju i Crnu Goru, dok je prosečno trajanje statusa nezaposlenosti na Kosovu, prema podacima Svetske banke, 40 godina života.

Uprkos snažnijem rastu u 2018. godini, u regionu je otvoreno svega 96.000, uglavnom u proizvodnji i uslugama, što je mnogo manje u poređenju sa 171.000, koliko je radnih mesta otvoreno 2017. godine.

Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, objašnjava da je stopa nezaposlenosti u 2018. godini i dalje visoka, posebno za žene i mlade, a u nekim zemljama je pad nezaposlenosti rezultat povećane neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne novootvorenih radnih mesta, konstatuje se u izveštaju.

„ Došlo je do određenog oporavka privrede, plate su porasle malo, svi pokazatelji su relativno pozitivni ukupno gledano. Međutim, ono što je glavna karakteristika svih tih pokazatelja i poboljšanja je da su oni nedovoljni u smislu da običan čovek može to da oseti u svom svakodnevnom životu, i oni su nedovoljni da nas ozbiljnije približe nekim standardima Evropske Unije“, kaže on.

Da bi običan čovek u Srbiji mogao u svom svakodnevnom životu da oseti poboljšanje, stručnjaci Svetske banke zaključuju da bi umesto trenutnog privrednog rasta od 3,5 do 4% Srbija morala da dostigne nivo da svake godine njen privredni rast bude 5 do 6%.

XS
SM
MD
LG