Dostupni linkovi

Reakcije na kineski kredit: 'Još pola stoljeća zagađenja u BiH'


Termoelektrana Tuzla
Termoelektrana Tuzla

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izjasnili su se za davanje saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine radi izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ranije su to učinili i poslanici u Predstavničkom domu. No, projekat vrijedan više od 600 miliona eura, koji će biti finansiran kreditom Izvozno-uvozne banke Kine nije samo stvar Bosne i Hercegovine, već i Evropske unije (EU).

Današnje izglasavanje suprotno je upozorenjima Energetske zajednice iz koje su rekli da je davanje garancije od strane države predstavlja nezakonitu pravnu pomoć i da je suprotno pravilima EU. Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han također je upozoravao protiv ove garancije.

Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene u Centru za ekologiju i energiju Tuzla rekao je da je današnja odluka još jedan dokaz da bh. političari ne donose odluke u korist građana. "U suprotnom ne bi osudili ljude na još pola stoljeća zagađenja i igranje ruskog ruleta sa njihovim zdravljem. Ako svi ekonomski, pravni i moralni argumenti koje su ponudili iz Evropske komisije, Energetske zajednice i civilnog društva nisu bili vodilja za njihovo glasanje, pitam se onda šta jeste?

Pippa Gallop iz CEE Bankwatch Network rekla je da prvi april nije 'Dan šale' bez razloga.

"Ovo izglasavanje je još jedan pečat bosanskohercegovačkoj početničkoj energetskoj tranziciji. Ovo će obvezati zemlju na decenijama dugu zavisnost o uglju. Zašto su donosioci odluka toliko odlučni da odbace činjenice da alternative za ugalj ne samo da postoje već i da su konkurentne? Država već plaća stotine miliona dolara godišnje za subvenciju uglja, dok se ušteda energije, vjetar i solarna energija sistematski zaobilaze. Ovi izvori bi trebali biti nova norma, ne samo sporedna stvar".

XS
SM
MD
LG