Dostupni linkovi

Za ubistvo Nikole Bojovića ukupno 148 godina zatvora


Kamere ispred Specijalnog suda u Beogradu
Kamere ispred Specijalnog suda u Beogradu

Ukupno 148 godina zatvora izrekao je Specijalni sud za organizovani kriminal u Beogradu šestorici optuženih za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića koja su počinjena 2013. godine u Beogradu i Budvi.

Optuženi Miloš Delibašić, koji je prethodnom prvostepenom presudom oslobođen krivice, sada je osuđen na 30 godina zatvora, koliko je presuđeno i optuženom Ratku Koljenšiću. Na kazne od po 35 godina zatvora osuđeni su Saša Cvetanović i Slaviša Novaković. Milošu Vojnoviću određena je kazna od 17 godina zatvora, a godinu dana optuženom Goranu Maletiću.

Aleksandar Janić, advokat Miloša Delibašića, rekao je nakon izricanja kazni da će se žaliti na presudu jer je isto veće u dva navrata donelo različite presude.

“U ovom ponovljenom postupku ništa se novo nije čulo. Stvarno ne znamo koji su to elementi učestvovali u donošenju ovakve odluke. Tako da je ovo začuđujuća odluka. Doneta je presuda na osnovu iskaza svedoka saradnika koji je toliko puta osporen i izuzetno nelogičan,” rekao je Janić.

Svedok saradnik u ovom postupku Miloš Vojnović, novom prvostepenom presudom osuđen je na 17 godina zatvora, dok je na prethodnom suđenju koje je Apelacioni sud poništio i naložio novo suđenje osuđen na 10.5 godina zatvora zbog ubistva Miloša Vidakovića u Budvi u julu 2013. godine, nakon što je prethodno sa Tužilaštvom napravio sporazum o svedočenju u zamenu za manju kaznu.

Prema tvrdnjama nadležnog tužilaštva, glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava bio je Slobodan Šaranović koji je, kako navodi Tužilaštvo, naložio ubistvo Nikole Bojovića jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića 2009. godine u Beogradu ubijen njegov brat Branislav Šaranović.

Ovo je druga prvostepena presuda pošto je prvu ukinuo Apelacioni sud u decembru 2018. godine i naložio da se suđenje ponovi.

Cvijić: Kap u moru kriminala

Presuda za ubistvo Bojovića i Vidakovića, donose epilog samo dela razračunavanja u svetu organizovanog kriminala koji se godinama unazad dešavaju u Srbiji i Crnoj Gori, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vuk Cvijić, novinar beogradskog nedeljnika NIN.

"Ovo je, na žalost, kap u moru u tim mafijaškim obračunima koji postaju sve okrutniji. Postoji sumnja, koja nikada nije dokazana, i ne postoji postupak koji se ovde vodi za ubistva u kojima sa jedne strane navodno učestvuje grupa, uslovno rečeno, vezana za Luku Bojovića sa drugom grupom pokojnih Šaranovića za koju se čini da je trenutno jača", kaže Cvijić, dugogodišnji izveštač sa suđenja organizovanim kriminalnim grupama.

Ubijeni Nikola Bojović brat je Beograđanina Luke Bojovića, koji od 2012. u Španiji služi kaznu od 18 godina zatvora zbog držanja oružja i falsifikovanja dokumenata.

Presuda za ova dva ubistva koja su se dogodila 2013. samo je deo pravosudnog mozaika koji bi trebalo da se složi u slučaju, kako su ga mediji nazvali, rata takozvanih klanova Bojovića i Šaranovića dugog jednu deceniju.

Aleksandar Janić, advokat Miloša Delibašića ispred suda u Beogradu
Aleksandar Janić, advokat Miloša Delibašića ispred suda u Beogradu

Analitičari kriminalnih zbivanja na Balkanu procenjuju da je u bespoštednom obračunu dve grupe, koji je navodno započet 2009. u Beogradu posle nestanka rođaka Branislava i Slobodana Šaranovića, braće koja su se još u vreme bivše Jugoslavije bavila biznisom igara na sreću, ubijeno najmanje deset osoba sa obe strane.

Između ostalih, u mafijaškom stilu u razmaku sedam i po godina u Beogradu i Budvi likvidirani su Branislav i Slobodan Šaranović, dok su, sa druge strane u dve države od 2013. ubijeni Nikola Bojović i nekoliko najbližih saradnika Luke Bojovića, na koje je pucano i iz automatskog oružja.

Prema podacima projekta Crna knjiga, Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK i Radija Slobodna Evropa, u poslednjih pet godina u Srbiji dogodilo se 98 ubistava koja imaju odlike organizovanog kriminala, a u 64,5 odsto tih slučajeva počinioci se do sada vode kao nepoznati. Vuk Cvijić smatra da to deluje zabrinjavajuće.

"Ne vidimo da se nešto dešava po tom pitanju i da se vodi jedna ozbiljna istraga. Imali smo ovde nekoliko, kako bih ih ja nazvao, medijskih akcija policije hapšenja od po stotinu i više ljudi u kojima se čak u nekim slučajevima dešavalo da su mnogi oslobođeni. Ne vidimo da je jedna kriminalna organizacija, na primer, razbijena od vrha do dna", navodi Cvijić.

Među osam odsto slučajeva u kojima je suđenje u toku je i ovo za ubistvo Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi za koje drugu prvostepenu presudu su danas čekali optuženi Miloš Delibašić, Saša Cvetanović, Ratko Koljenšić i Slaviša Novaković koji su u bekstvu, dok bi Miloš Vojnović, kako se navodi, prema ranijem sporazumu sa tužilaštvom i priznanjem da je izvršilac ubistva Vidakovića trebalo da bude osuđen na 10 i po godina zatvora.

Prvostepenu presudu ukinuo je početkom decembra 2018. godine Apelacioni sud, navodeći da je doneta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, i naložio da se suđenje ponovi.

Prema optužnici u ovom slučaju, čije novo suđenje je počelo u januaru 2019, za ubistvo Bojovića optuženi su Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić, Slaviša Novaković je optužen za pomaganje Vojnoviću u Vidakovićevom ubistvu, dok su ih na ova ubistva, prema optužnici, podstrekavali Miloš Delibašić i Slobodan Šaranović.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava iz osvete bio je Slobodan Šaranović prema kom je postupak obustavljen nakon što je ubijen.

Novinar Vuk Cvijić zaključuje da država ima jaka sredstva da zaustavi organizovani kriminal.

"Postoje zakoni koji olakšavaju borbu protiv organizovanog kriminala. Imamo i pravne institute, od svedoka saradnika do tajnog agenta, kao i stručnjake koji su se pokazali u prethodnom periodu. Jedino nedostaje politička volja, na žalost to ostaje glavni kamen spoticanja", smatra Vuk Cvijić.

U slučaju ubistva Bojovića i Vidakovića tužilaštvo je zatražilo maksimalne kazne, koje prema Krivičnom zakonu u Srbiji za dela organizovanog kriminala mogu biti 40 godina zatvora, a odbrana oslobađajuće presude.

Prvostepenom presudom Specijalnog suda za organizovani kriminal, koju je poništio Apelacioni sud i slučaj vratio na ponovno suđenje, Saša Cvetanović, Ratko Koljenšić, Slaviša Novaković i Miloš Vojnović osuđeni na ukupno 110 godina zatvora, dok su Miloš Delibašić i Goran Bojanić oslobođeni.

Cvetanoviću je tada izrečena kazna od 35 godina zatvora jer je, kako je navedeno u prvostepenoj odluci, u centru Beograda u aprilu 2013. godine usmrtio Bojovića, dok je pet godina manje dobio Koljenšić, optužen da mu je u tome pomagao.

Zbog ubistva Vidakovića u Budvi, jula 2013. godine, na deset i po godina zatvora osuđen je Miloš Vojnović, koji je prethodno sa Tužilaštvom napravio sporazum o svedočenju u zamenu za manju kaznu, dok je Novaković za pomaganje u ovom ubistvu osuđen na 35 godina.

Sud je, prema prvostepenoj presudi, tada ustanovio da nema dokaza da je Miloš Delibašić učestvovao u ubistvu Vidakovića zbog čega je i oslobođen. U utorak, 2. aprila 2019, Veće posebnog odeljenja za organizovani kriminal izreći će im novu prvostepenu presudu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG