Dostupni linkovi

RCC: Snižavanje cijene, a zatim ukidanje rominga


Ilustrativna fotografija

Ukidanje rominga na Zapadnom Balkana za građane tog regiona važno je koliko i slobodno kretanje, dok bi privrednicima olakšalo poslovanje, pokazala je anketa koju je Savjet za regionalnu saradnju (RCC) sproveo u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Tirani.

U saopštenju objavljenom uoči ovonedjeljnog Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu, na kojem se očekuje potpisivanje regionalnog sporazuma o snižavanju cijena rominga, RCC navodi da on treba da obuhvati svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

U prvoj fazi cijene rominga se smanjuju da bi konačno bile ukinute, čime se otvara put za smanjivanje cijena rominga i sa EU, navedeno je u saopštenju.

Kada ministri iz regiona potpišu sporazum, biće to jasna poruka da je region posvećen evropskim vrijednostima, isto kao što evropske vrijednosti treba da budu prisutne i na Zapadnom Balkanu, dodaje se.

Na novom regionalnom sporazumu o romingu rade RCC, Evropska komisija i vlade država Zapadnog Balkana.

To je dio rezultata u oblasti povezanosti iz Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana na koji su se lideri iz regiona obavezali na samitu Zapadnog Balkana u Trstu u julu 2017, kao i agende prioriteta podržane na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji 2018, navodi se u saopštenju.

Drugi Digitalni samit Zapadnog Balkana biće održan 4. i 5. aprila u Beogradu i okupiće predstavnike vlada, međunarodnih institucija, privrede i akademske zajednice iz regiona i Evrope.

RCC je okvir saradnje na području jugoistočne Evrope, koji uključuje zemlje regije, Evropsku uniju i ostale međunarodne partnere. Savjet je nasljednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu (1999.) i zvanično je uspostavljen 27. februara 2008.

Njegov je cilj da preuzimanjem od regionalnih partnera vlasništva nad i kreiranjem okvira ojača regionalnu saradnju te da podrži proces evropskih integracija u regiji.

XS
SM
MD
LG