Dostupni linkovi

Saslušanja u Sarajevu zbog prodaje donirane poljoopreme


U Sarajevu su jutros u Tužilaštvo Kantona na saslušanje privedeni uhapšeni u akciji "Farmer", koji se terete da su prodavale doniranu poljoprivrednu opremu od milion konvertibilnih maraka (oko pola miliona eura), a među kojim je i bivši savjetnik federalnog premijera.

Portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić za mediji je potvrdila da je Tužilaštvu predato šest osoba od ukupno osam uhapšenih, jer su dvije, nakon kriminalističke obrade puštene na slobodu.

Bavčić je dodala da će navedenih šest osoba biti zadržano u prostorijama Tužilaštva Kantona Sarajevo u naredna 24 sata, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o eventualnom prijedlogu mjera kojim će se obratiti sudu.

Za sada je poznat identitet dviju privedenih osoba, a riječ je o Ivici Mladini, nekadašnjem savjetniku bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića i Husejinu Selimoviću, predsjedniku Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika (SLUP) Unsko-sanskog kantona.

Mladina je zadržan u Tužilaštvu, a Selimović nakon kriminalističke obradepušten na slobodu.

Prema saopštenju, svi osumnjičeni se terete da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, kao članovi Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade Federacije BiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti višoj od milion maraka, a koja je bila namijenjena za korisnike iz Federacije BiH pogođene poplavama.

Oni su mehanizaciju za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

XS
SM
MD
LG