Dostupni linkovi

Protest '1 od 5 miliona' u Kragujevcu i Požegi


Kragujevac 30. marta 2019.

Protesti '1 od 5 miliona' večeras su održani u još nekoliko gradova srbije. Među njima su Kragujevac i Požega.

Govoreći pred nekoliko hiljada građana okupljenih na Đačkom trgu u Kragujevcu, advokat Božo Prelević je istakao da je neshvatljiv paradoks u odnosima vlasti i opozicije u Srbiji, koji "zdrav razum ne može da shvati".

"Teško je zamisliti da predsednik i premijer Srbije pregovaraju sa Tačijem i Haradinajem pod izvesnim uslovima, ali sa opozicijom ni pod kakvim uslovima. Teško je zamisliti da Srbi u Parlamentu Kosova mogu da dobiju reč i budu uvažavani, ali Srbi u srpskom parlamentu ne mogu", rekao je Prelević.

On je dodao da je takođe veoma teško objasniti kako je moguće da srpska vlast ima dobre odnose sa Klintonom, Blerom, Merkelovom, a nema sa Lutovcem, Đilasom, Obradovićem, Tadićem.

"Čućete od vlasti da je Obradović fašista, jedan od najmlađih poltičara u zemlji koji nije učestvovao ni u kakvim ratovima. Njega optužuju oni čiji su redovi puni haških osuđenika. Veći cinizam od toga ne postoji", kazao je Prelević.

On je dodao da je sve ovo što se danas dešava sa napadima na profesionalne medije "već viđeno devedesetih godina prošlog veka" i da svi znaju kako se to završilo.

"Srbija danas nema ništa važnije od gašenja fabrike koja proizvodi, poltrone, botove propagatore i hipnotizere. Tabloidi i internet botovi blaćenjem časnih ljudi vode kadrovsku politiku dok najgori ne sahrane Srbiju", poručio je Prelević.

I novinar Rade Radovanović je govoreći o prekoj potrebi oslobađanja medija iz stega vlasti i profesionalnosti novinara, rekao da će uskoro doći dan kada će on ili neki drugi novinar slobodno ući u zgradu Radio televizije Srbije i saopštiti radosnu vest:

"Aleksandar Vučić je večeras poslušao zahtev građana i podneo ostavku. Slušajući svog firera ostavke su podneli i Ana Brnabić, Maja Gojković i svi ostali iz negove svite", kazao je Radovanović.

On je naglasio da građani ne žele samo puku promenu vlasti, već pre svega uspostavljanje pravne i socijalno pravedne države u kojoj će svim građanima biti garantovana ista prava.

Rade Radovanović na protestu u Kragujevcu
Rade Radovanović na protestu u Kragujevcu

"Mi ne želimo samo da zamenimo Aleksandra Vuičića, nekim drugim, već tražimo izgradnju novog, demokratskog, ljudskog, civilizovanog sistema države vladavine prava i društva socijalne pravde", kazao je Radovanović i predložio akademika Dušana Teodorovića za kandidata za budućeg predsednika Srbije.

Pre dolaska na Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije dugačka kolona građana, predvođena automobilom na kome se nalazilo jako ozvučenje, prošetala je centralnim gradskim ulicama povremeno skandirajući "Gotov je, gotov je..."

Demonstranti su i ovoga puta nosili samo državne zastave i transparente.

Sa ozvučenja su emitovani delovi Dnevnika RTS sa neispunjenim obećanjima predsednika Srbije Vučića i muzika legendarne kragujevačke grupe "Smak".

Tokom šetnje demonstrante su sa prozora i terasa pozdravljali stariji građani, od kojih su neki mahali zastavama Srbije, dok su mlađi sugrađani koji su sedeli u baštama kafića, ustajali i priključivali se koloni.

Tokom protesta nije bilo nikakvih incidenata, a sobraćajna policija je sa uklučenim rotacionim svetlima, obezbeđivala ulice kojima je kolona prolazila.

Požega: Hoćemo normalan život i dostojanstvo

U Požegi je održan 21. građanski protest, a ovi protesti koje od februara prošle godine organizuje udruženje “Inicijativa za Požegu, nose naziv “1 od 20 huligana”, ali i “1 od 5 miliona”. Zahtevi svih do sada, kao i večerašnjeg protesta je smena lokalne vlasti na čelu sa predsednikom opštine Milanom Božićem, i smena predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Požega, 30. marta
Požega, 30. marta

Večeras u Požegi bio je samo jedan, govornik, profesor istorije u požeškoj gimnaziji, Miloš Jovanović. Pred nekoliko stotina Požežana okupljenih na Trgu slobode održao je svojevrsni čas profesionalne etike i građanskog dostojanstva:

“Hoću da ohrabrim one koji su u strahu, one koji su u nedoumici i da im kažem, ovo je mesto odakle ćemo početi da menjamo našu Požegu. Podsećam vas da kada je Francuska svojom revolucijom začela graditi građansku Evropu, a Srbi tada još pod turskom vlašću, bez svoje političke elite, filozofa, naučnika, mislilaca, uz vođstvo polupismenih sveštenika i nepismenih guslara, znali su i tada dobro da definišu pravdu, istinu, i sve ono što su u to vreme bili principi građanske Evrope. Šta je u Srbiji značilo biti građanin, zna se, slobodan čovek, svoj na svome, slobodne volje, slobodnog uma, slobodnog preduzetništva, smelog pogleda, nikako podanik.”

Zatim se profesor Jovanović zapitao:

“Jesmo li mi danas građani? Šta se dogodilo sa našim dostojanstvom, sa našom slobodom, gde su nestala građanska prava potvrđena božjim i ovozemaljskim zakonima? Hoćemo li sve ovo što nas čini ljudima zameniti strahom, savijenom kičmom, pognutim pogledom? Treba li da se stidimo svojih građanskih prava? Hoćemo li da ih prepustimo politčkim vođama, strankama, moćnicima i autokratama? Vi dragi prijatelji već ste 21. put dali odgovore na ova pitanja. Ja sam došao ovde večeras da moje dostojanstvo i moj obraz odbranim stojeći i šetajući sa vama. A vi koji ste ovde, ponovo ste dobili odlične ocene. Opravdali ste očekivanja vaše porodice, nas nastavnika i ove sredine. Na prostotu, brutalnost, uvrede, odgovorili ste najubojitije, zdravim duhom, kulturom, znanjem i veštinom.

Zbog toga mislim da se ovo stanje može promeniti upravo tim vašim oružjem, to su moral, razum i politička kultura. A što se tiče samouparve koja se u Srbiji brani više od jednog veka, uvek se brani od samodržavlja. Branimo je i mi ovde, jer znamo da je samouprava pravo građana da upravljaju svojom zajednicom. Podele, kvalifikacije, isključivost, odbacivanje dijaloga ne donosi stabilnost. Mi hoćemo normalan život, izvesnost, sigurnost, hoćemo dostojanstvo! Mi smo pobedili, jer smo ovde 21. put. Trijumfovaće istina, pravda i slobodna građanska Požega.”

Posle govora profesora Jovanovića, organizatori protesta su podsetili na povod za početak protesta prošle godine, kada je lokalna vlast donela odluku da se budžetskim sredstvima kupi nelegalni objekat u vlasništvu predsednice Skupštine opštine Požega, Zorice Mitrović. Građanskim okupljanjima ova odluka nije realizovana, a već na prvom protestu demonstranti su zatražili smenu lokalne vlasti zbog njene bahatosti i kako su navodili, kriminalnog ponašanja. Od ovog zahteva nisu odustali ni posle godinu dana, a od predsednika opštine Milana Božića, već posle drugog protesta nazvani su “grupa od 20 huligana”.

Šetnja je protekla mirno.

XS
SM
MD
LG