Dostupni linkovi

SDA pozdravila odluku Ustavnog suda o ukidanju 9. januara kao Dana RS


Lider SDA Bakir Izetbegović

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) pozdravio je danas odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obeležavanje 9. januara kao Dana RS.

"Obaveza vlasti RS je da poštuju Ustav BiH, provode odluke Ustavnog suda, te poštuju Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", navedeno je u zaključcima GO SDA.

U zaključcima se dalje ističe da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ima istorijski i pravni značaj i nosi poruke koje trebaju uvažiti i razumeti svi u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji i ostatku sveta.

"Presudom Karadžiću potvrdjena je istina o genocidnom projektu, s ciljem podele BiH kroz sistematske zločine, istrebljenje prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva, sa dela teritorija BiH", ocenio je GO SDA.

GO SDA zahteva i da Tužilaštvo BiH profesionalno i u skladu sa zakonom dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora nedavnog okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu.

SDA je, navodi se dalje, osudila učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u RS, kao i pretnje koje im se upućuju.

Izražena je zabrinutost zbog informacija da Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) Hrvatske vrbuje državljane BiH, s ciljem da se, kako se naglašava, „u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima“.

Na taj način, ocenili su u SDA, pokušava se kreirati lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH, kako bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmereni protiv BiH i Bošnjaka.

U zaključcima se najoštrije osudjuje "pokušaj oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, što predstavlja kontinuitet delovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od Haškog tribunala".

"Poručujemo da nikada neće uspeti nikakvi pokušaji dalje teritorijalne i etničke podele BiH", naveli su iz SDA.

GO SDA je pozdravio Izjavu koju je lider te stranke Bakir Izetbegović usaglasio sa predsednicima HDZ BiH i SNSD Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, kao principe delovanja parlamentarnih većina i novog Saveta ministara BiH.

XS
SM
MD
LG