Dostupni linkovi

U Splitu pokrenuta istraga protiv Zorana Tadića za zločin u Škabrnji


Split, ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu pokrenulo je istragu protiv Zorana Tadića, srbijanskog i australskog državljanina koji živi u Sidneyju, osumnjičenog za ubojstva 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji 18. i 19. studenoga 1991.

U izjavi medijima bivši benkovački teritorijalac kazao je da je bio u Škabrnji, ali ne da bi nekoga ubijao.

"Nisam bio krvnik. To je lako dokazati. A onda ću od svih onih koju su mi život uništili lažima tražiti zadovoljštinu sudskim putem za naknadu štete", izjavio je nedavno Tadić za beogradske medije.

On se - prema vlastitoj izjavi medijima – od početka ožujka nalazi u Srbiji, kamo je došao iz Australije, kuda je odselio 1992. godine.

Državno odvjetništvo u priopćenju navodi da osnovano sumnja kako je Tadić 18. studenog 1991. počinio ratni zločin zapovijedajući 2. specijalnim vodom TO Benkovac tzv. Dobrovoljački vod formiran uglavnom od dobrovoljaca iz Srbije. Pritom je postupao po zapovijedi načelnika štaba i zamjenika komandanta 9. Kninskog korpusa, kao i po zapovijedi komandanta štaba TO općine Benkovac, koji su naredili napad na Škabrnju, što je Tadić prenio podređenima.

„Osnovano se sumnja da su oko 7.30 iz pravca Zemunika Gornjeg započeli napad na Škabrnju djelovanjem granata iz tenkova, minobacača, višecjevnih bacača raketa i naoružanim vojnicima, pa nakon što su pripadnici spomenutog 2. specijalnog voda, kojim je okrivljenik zapovijedao, oko 11.30 u pratnji tenkova i oklopnih transportera ušli u dio sela Škabrnja, zvani Ambar, u kojem je živjelo uglavnom hrvatsko stanovništvo i zajedno sa sedamnaest poznatih pripadnika tog voda te drugim nepoznatim dobrovoljcima, uz uništavanje stambenih, gospodarskih i vjerskih objekata bez izbora cilja i vojnih potreba, sudjelovao u prisilnom izvlačenju iz skloništa mještana, većinom starije životne dobi te žena i djece,“ stoji u priopćenju splitskog ŽDO.

Dodaju da je 30 mještana Škabrnje i trinaest branitelja sela nakon izvlačenja iz skloništa ubijeno vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

Zadarska policija je početkom godine izvijestila da ga sumnjiči za ratne zločine nad hrvatskim civilima u Škabrnji ujesen 1991.

Nakon što su beogradski mediji objavili da se on vratio u Srbiju, beogradski Fond za humanitarno pravo je od srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine zatražio da postupi po kaznenoj prijavi koju je 2017. godine podnio za zločin počinjen u Škabrnji 1991. te provede ''efikasnu i djelotvornu istragu'' i ispita Zorana Tadića, kojega hrvatske vlasti sumnjiče za taj zločin.

XS
SM
MD
LG