Dostupni linkovi

Johanes Han u Beogradu


Johanes Han u Beogradu gde mu je uručeno priznanje ambasadora Sportskih igara mladih
Johanes Han u Beogradu gde mu je uručeno priznanje ambasadora Sportskih igara mladih

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem insistirao na "napredovanju u oblasti demokratije i vladavine prava zarad dobrobiti društva i kretanja Srbije na evropskom putu", saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je istakao da Srbija poštuje najviše demokratske principe i da će se ponašati u skladu sa ponašanjem Nemačke, Francuske i drugih zemalja Evropske unije kada je reč o ključnim pitanjma u oblasti vladavine prava, rada policije i pravosudnih organa, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije razgovarao je sa Hanom i o evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu i o problemima u dijalogu sa Prištinom.

Pre sastanka Han je sa Vučićem prisustvovao ceremoniji na kojoj mu je uručeno priznanje ambasadora Sportskih igara mladih, manifestacije koja okuplja mlade u regionu.

Hanu je priznanje uručio fudbaler Predrag Mijatović, koji je jedan od prvih ambasadora igara.

„Uveravam vas, šta god radio u budućnosti, trudiću se sa svim svojim mogućnostima da podržim ovu veliku ideju. Često se priča o tome ko bi mogao biti kandidat za Nobelovu nagradu, a ja mislim da je ova inicijativa najbolji kandidat za Nobelovu nagradu“, rekao je Han.

Johanes Han ambasador sporta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Han je istakao da su Sportske igre mladih „najbolja investicija“, jer podržavaju mlade ljude da rade nešto dobro i doprinose boljem razumevanju i pomirenju mladih u regionu.

Podsetio je i da su Sportske igre mladih, od svog osnivanja 1996. godine u Spitu, narasle u najveću svetsku amatersku sportsku manifestaciju.

Regionalni predsednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić uručio je specijalno priznanje Sportskih igara mladih za podršku i izuzetan doprinos razvoju igara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Zahvalan na sam na priznanju, ali ono ne pripada meni i gotovo da ga ničim nisam zaslužio“, rekao je Vučić.

„Priznanje ću proslediti Luki Rakiću, sinu Miodraga Rakića, mog političkog protivnika“, istakao je Vučić, uz objašnjenje da ga je Miodrag Rakić, kada je Srpska napredna stranka dolazila na vlast, zamolio da podrži Sportske igre mladih „zato što je to dobro za region i za našu decu“.

„Ovo je on zaslužio, a ne ja“, rekao je Vučić.

Predsedniku Srbije uručeno specijalno priznanje Sportskih igara mladih za podršku i izuzetan doprinos razvoju igara
Predsedniku Srbije uručeno specijalno priznanje Sportskih igara mladih za podršku i izuzetan doprinos razvoju igara

Vučić se zahvalio Zdravku Mariću na organizaciji sportskih igara i istakao da je Marić zaslužio „velike nagrade“.

„Možda nikada nisam sreo čoveka sa takvom energijom kao što je Zdravko Marić. On ima još jednu osobinu, a to je retko za sve nas, on voli sve ljude i ne pravi nikakvu razliku, sve nas vidi potpuno jednako. Ja kad vidim svu ovu decu, opet nekako navijam da Srbija pobedi, a kod Zdravka je to svejedno“, rekao je Vučić.

Vućić je dodao da su Sportske igre mladih način da deca nauče da se bore za pobedu, ali da nauče i da gube, kao i da se nauče toleranciji.

„Da poštuju jedni druge, i zašto da ne kažem, da vole jedni druge“, dodao je Vučić.

Na kraju manifestacije, Zdravko Marić, Johanes Han i Aleksandar Vučić zapalili su plamen Sportskih igara mladih, zajedno sa mladim ambasadorima igara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Regionalni predsednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić istakao je da će se vrednost igara najviše videti u budućnosti.

„Sva ta deca koja su dolazila na finale u Split imaju uspomene koje najviše govore šta su igre donele. Nikad se nije dogodio ni najmanji incident, nikad se nije desilo ni da su deca jedni druge mrko pogledala. To najbolje govori šta igre predstavljaju na ovim prostorima koji su zatrovani prošlošću. Apelujem na sve da podrže slične manifestacije, kulturne, zabavne, da se više prostora daje tim pozitivnim stvarima“, istakao je Marić.

Johanes Han je u obraćanju medijima nakon svečanosti rekao da svi treba da vode računa da „ovo budu ne samo sportske igre, već i igre mira“, kao i da je ovo najvrednija incijativa za čitav region, koja mladima donosi nova prijateljstva, saznanja i iskustva.

„Budući da je moja funkcija zadužena za proširenje, mislim da ću među ambasadorima imati zadatak da ovoj incijativi pridružim još veći broj mladih iz drugih država i nadam se da će igre još više rasti“, rekao je Han i zahvalio se svima koji podržavaju Sportske igre mladih. Podsetio je i da inicijativa za osnivanjem igara nije potekla od političara, već od angažovanih građana.

Evropski komesar za spoljnu politiku i proširenje ostao je bez komentara na druga novinarska pitanja.

„Žao mi je, ali ja sam danas ovde došao da podržim Sportske igre mladih, a ne da govorim o drugim temama. U Beogradu sam još neko vreme, imamo za sutra zakazanu konferenciju za novinare, pa ću biti spreman da odgovaram na druga pitanja“, rekao je Han.

Tokom dvodnevne posete, Han se u Beogradu sastaje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i liderima opozicije.

Hitna potreba za međupartijskim dijalogom i napretkom u demokratskom upravljanju i vladavini prava kako bi Srbija mogla da napreduje na putu pridruživanja Evropskoj uniji, biće jedna od poruka koju će zvaničnicima u Srbiji ponoviti Johanes Han, saopštila je prethodno Evropska komisija.

Han će u petak sa Vučićem i Brnabić prisustvovati otvaranju obnovljene srednjevekovne tvrđave Golubac koja se nalazi na desnoj obali reke Dunav u Nacionalnom parku Đerdap. Njenu rekonstrukciju najvećim delom finansirala je Evropska unija.

Johanes Han u glavni grad Srbije došao je posle posete Sarajevu i razgovora sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima o stanju društveno-ekonomskih reformi na koje se Bosna i Hercegovina obavezala da bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG