Dostupni linkovi

Drugi najmoćniji političar Bugarske dao ostavku zbog skandala


Zamjenik predsjedavajućeg bugarske vladajuće stranke GERB Tsvetan Tsvetanov povukao se iz državnog parlamenta zbog istrage o njegovoj ulozi u skandalu sa nekretninama koji je otkrio Bugarski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Tsvetanov je juče novinarima izjavio da daje ostavku na mjesto poslanika u Parlamentu i predsjedavajućeg parlamentarne grupe GERB stranke.

On je naveo, međutim, da namjerava i dalje biti zamjenik predsjedavajućeg stranke GERB.

Tsvetanov se smatra drugim političarem sa najviše moći u Bugarskoj, nakon lidera GERB-a i premijera države Bojka Borisova.

On je četvrti i najviše rangirani član GERB-a koji je dao ostavku na funkciju koju obavlja od kada je RSE u martu počeo objavljivati seriju istraživačkih izvještaja o njihovim unosnim poslovima sa nekretninama u bugarskom glavnom gradu Sofiji.

Ostali koji su se povukli sa funkcija su bivši ministar pravde Tsetska Tsačeva, bivši zamjenik ministra energije Krasimir Parvanov i bivši zamjenik ministra sporta Vanja Koleva.

Tsvetanov je u junu 2018. dobio novi luksuzni apartman u Sofiji od bugarske građevinske firme Arteks u okviru dogovora "zamjena gotovine i imovine".

Tsvetanov je dao Arteksu 100.000 eura i dva apartmana u zamjenu za jedan luksuzan stan.

Istraživački izvještaj RSE je pokazao da je Tsvetanov dobio novi apartman od Arteksa po četiri puta nižoj cijeni nego što je trenutna tržišna vrijednost-

Arteks je dva stana u Sofiji koja je dobio od Tsvetanova prodao u drugom dogovoru o zamjeni, samo nekoliko sati nakon što je proveden dogovor sa Tsvetanovim.

Kupac je bio Simeon Velkov, bivši zaposlenik u izbornom sjedištu stranke GERB, koji je bio podređen Tsvetanovu i njegov blizak saradnik.

Tsvetanov, koji je bio ministar unutrašnjih poslova Bugarske od 2009. to 2013. poriče da je radio bilo šta pogrešno, te je izjavio: "Sve što sam uradio je potpuno legalno".

On tvrdi da se radi o kampanji blaćenja uoči izbora u maju koji će odrediti bugarske članove Evropskog parlamenta.

Međutim, Rumiana Arnaudova, portparol glavnog državnog tužioca Sotira Tsatsarova, izjavila je da je Ured glavnog tužioca još istražuje detalje u ovom slučaju oko Tsvetanova, kako bi utvrdio da li je počinjeno bilo kakvo krivično djelo.

Bugarska antikorupcijska komisija takođe istražuje uslove dogovora Arteksa sa Tsvetanovim i drugim članovima GERB-a.

XS
SM
MD
LG