Dostupni linkovi

Hahn u Sarajevu: Što prije formirati vlast u BiH


Hohanes Hahn
Hohanes Hahn

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn u Sarajevu se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Vijeća ministara BiH.

Sastancima je prisustvovao i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Na svom Twitter profilu Hahn je naveo kako je na sastanku s članovima Predsjedništva BiH poručio liderima da što prije formiraju vlast radi implementacije reformi koji su u interesu za građane.

Evropski povjerenik se sastao i sa liderima 19 političkih stranaka, ali na sastanku nije potpisana zajednička izjava naslovljena kao "Pismeno opredjeljenje Bosne i Hercegovine: Na putu prema novoj agendi za socioekonomske reforme". Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da su se prisutni na sastanku složili da je ideja dobra, ali da dokument još treba doraditi.

Hahn se danas sastao i s majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, i ocem Dženana Memića, Murizom Memićem.

Majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, i otac Dženana Memića, Muriz Memić
Majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, i otac Dženana Memića, Muriz Memić

Razgovor je održan danas u podne u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu, gdje je između ostalog bilo riječi o vođenju istraga u slučajevima stradanja dvojice mladića.

"Nerad i nepovjerenje u domaće institucije su tema današnjeg sastanka", dodali su iz grupe "Pravda za Davida" uoči sastanka.

Banjaluka: Hiljade ljudi na skupu 'Pravda za Davida'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

David Dragičević je nestao 18. marta 2018., a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvena u Vrbas.

Porodica i članovi grupe "Pravda za Davida“ tvrde da je ubijen, a slučaj do danas nije rasvijetljen.

Njegovi posmrtni ostaci su na zahtjev porodice, 12. marta ekshumirani i izmješteni iz Banje Luke u Austriju, gdje su tri dana poslije ponovo sahranjeni.

I porodica 22-godišnjeg Dženana Memića, koji je preminuo 15. februara 2016. godine od teških povreda, tvrdi da je ubijen.

'I ja sam David'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Hahn popodne odlazi u Beograd gdje će, između ostalog, prisustvovati otvaranju tvrđave Golubac zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

XS
SM
MD
LG