Dostupni linkovi

Etička pitanja u centru samita o umjetnoj inteligenciji


Robot Sofija

Tokom samita o umjetnoj inteligenciji (AI) koji se ove sedmice održava u američkom centru inovacija Silicon Valley, brojni tehnološki giganti suočavali su se sa pitanjem etičnosti njihovog posla, odnosno kako navodi Reuters, stavljanju poslovnih interesa isprd etike.

Izvršni direktor Microsofta rekao je da kompanija razmatra opcije prodaje svoje tehnologije za prepoznavanje lica određenim klijentima, dok su zvaničnici iz Googla govorili o odluci ove kompanije da uopće ne stavlja na tržište svoj proizvod za identifikaciju na osnovu lica osobe.

Velike vijesti koje su objavljene tokom samita stigle su od Googla, iz kojeg su najavili kako pokreću vijeće koje će biti sadržano od stručnjaka za javnu politiku ali i drugih koji će kompaniji izrađivati preporuke za etički pristup umjetnoj inteligenciji.

Brojni aktivisti kritični prema radu tehnoloških kompanija dovode u pitanje obećanje ovih kompanija da će obratiti pažnju na etičke dileme koje razvoj AI donosi.

Kent Wakler, Google-ov potpredsjednik za globalna pitanja rekao je da su iz ove kompanije debatovali o tome da li će objaviti rezultate istraživanja o automatizovanom čitanju sa usana, nešto što bi bilo veoma korisno za ljude koji imaju poteškoća ali što bi isto tako moglo biti rizično ako bi ga autoritarne vlade koristile za nadzor ljudi. Na kraju su ipak odlučili da istraživanje nije korisno za nadzor i odlučili da će ga objaviti.

Direktorica istraživanja u AI Now Institutu, Rashida Richardson rekla je da se malo toga po pitanju etike i AI promijenilo od kada su Amazon, Facebook, Microsoft i drugi pokrenuli neprofitnu organizaciju Partnerstvo za AI kako bi uključili javnost u pitanja o AI.

"Postoji disbalans u prioritetima za tehnološke kompanije", rekla je Richardson. "Imajući u vidu količinu resursa i ubrzanja koja se primjenjuju za komercijalne proizvode, ne mislim da isti nivo investiranja ide u to da se kompanije uvjere da su njihovi proizvodi sigurni i nediskriminirajući", rekla je Richardson.

Wakler, zvaničnik iz Google kompanije rekao je da oni imaju 300 ljudi koji rade na tome da riješe pitanja rasnih predrasuda u algoritmima, ali da je dugačak put pred njima.

XS
SM
MD
LG