Dostupni linkovi

NASA otkazala prvu svemirsku šetnju astronautkinja zbog nedostatka odijela


NASA-ne astronautkinje Christina Koch i Anne McClain sa kolegom Nickom Hagueom, 22. marta 2019.
NASA-ne astronautkinje Christina Koch i Anne McClain sa kolegom Nickom Hagueom, 22. marta 2019.

Američka svemirska agencija NASA otkazala je prvu svemirsku šetnju dviju astronautkinja zbog nedostatka odijela adekvatne veličine.

Anne McClain i Christina Koch trebale su se upisati u historiju nakon što je najavljeno da će u petak, 29. marta, njih dvije učestvovati u prvoj svemirskoj šetnji astronautkinja. Međutim, NASA je objavila da će McClain svoje mjesto ustupiti kolegi Nicku Hagueu.

“Voditelji misije su odlučili da prilagode zadatke, dijelom zbog nedostupnosti svemirskih odijela na stanici”, stoji u NASA-inoj izjavi.

“McClain je tokom svoje prve svemirske šetnje zaključila da joj najbolje pristaje gornji dio svemirskog odijela koji je srednje veličine, i koji je zapravo ‘majica’ svemirskog odijela. Samo jedan gornji dio svemirskog odijela srednje veličine može biti pripremljen do petka, i nosit će ga Christina Koch.”

Skoro 60 godina nakon što je prvi čovjek posjetio svemir, manje od 11 posto od više od 500 osoba koje su putovale u svemir su bile žene, a timovi koji su učestvovali u svemirskim šetnjama bili su sastavljeni ili samo od muškaraca, ili su bili miješani.

Astronautkinje McClain i Koch su obje bile dijelom NASA-ine generacije iz 2013. godine, u kojoj je bilo 50 posto žena.

NASA kaže da je odluka o promjeni plana napravljena u suradnji sa Anne McClain nakon prošlosedmične svemirske šetnje.

“Anne je trenirala u odijelima M i L veličine i mogla bi koristiti odijelo L veličine, ali je nakon zadnje svemirske šetnje odlučila da joj srednja veličina bolje pristaje”, napisala je glasnogovornica Stephanie Schierholz na Twitteru.

“U ovom slučaju, lakše je (i brže!) napraviti zamjenu astronauta koji će šetati nego rekonfigurirati svemirsko odijelo.”

NASA-ina objava dočekana je s razočarenjem i ljutnjom mnogih koji su pratili dugoočekivanu misiju na društvenim medijima.

Neki od komentara bili su da je svemirska šetnja u kojoj učestvuju samo astronautkinje trebala davno da se desi, dok su neki mišljenja da je ključni moment istraživanja svemira u kojem ravnopravno učestvuju i žene odgođen, ali da sigurnost treba biti na prvom mjestu.

XS
SM
MD
LG