Dostupni linkovi

Pet članica EU i SBUN ponovilo protivljenje Trumpovoj odluci o Golanu


Savjet bezbjednosti UN, Ilustracija
Savjet bezbjednosti UN, Ilustracija

Pet članica EU i Savjeta bezbjednosti Ujednjenih nacija, saveznica Sjedinjenih država je ponovilo protivljenje odluci predsjednika SAD Donalda Trumpa da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni i izrazilo "snažnu zabrinutost" zbog mogućih posljedica.

Ambasadori Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Poljske i Belgije naveli su u zajedničkom saopštenju da ne priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni koju je Izrael okupirao 1967. godine.

U saopštenju se navodi: "aneksija teritorije silom zabranjena je međunarodnim pravom" i svaka unilateralna promjena granica protivna je "me]unarodnom poretku zasnovanom na pravilima i Povelji UN".

U sapštenju se zaključuje: "Izražavamo snažnu zabrinutost zbog širih posljedica priznanja nezakonite aneksije, kao i zbog širih regionalnih posljedica".

Tramp je u ponedjeljak potpisao dekret o zvaničnom američkom priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni koju je Izrael od Sirije okupitao u Bliskoistočnom ratu 1967. a potom anektirao 1981. godine, što je bio potez koji međunarodna zajednica nije priznala.

XS
SM
MD
LG