Dostupni linkovi

Dodik ponudio SDS-u i PDP-u ministarstva u novom Vijeću ministara BiH


Milorad Dodik, Predsjedavajući predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ponudio je u utorak opozicionim strankama u Republici Srpskoj, Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) i Partiji demokratskog progresa (PDP), da budu dio nove vlasti na nivou BiH.

Dodik je liderima SDS-a Vukoti Govedarici i PDP-a Branislavu Borenoviću ponudio ministarska mjesta u novom Vijeću ministara BiH.

Govedarica je najavio da će SDS sljedeće sedmice odgovoriti na Dodikovu ponudu, te da će, ako odluče da idu u koaliciju sa SNSD-om na državnom nivou, donijeti i odluku ko bi mogao da bude njihov kandidat za ministra u Vijeću ministara BiH.

Borenović je odbio Dodikovu ponudu da bude ministar, dodavši da će PDP sljedeće sedmice donijeti odluku o mogućem ulasku u novo Vijeće ministara BiH.

Dodik se imao odvojene sastanke sa delegacijama SDS i PDP-a.

Na oba sastanka, osim o zajedničkom učešću u vlasti na državnom nivou, razgovarano je i o uspostavljanju parlamentarnog nadzora nad radom Javnog rtv servisa (RTRS), kao i potrebi izmene izbornog zakona, radi transparentnijeg i boljeg izbornog sistema.

Lider SDS-a rekao je da su insistirali da se razgovara o usvajanju zakona o ispitivanju porijekla imovine, dok je Dodik rekao da već postoje mehanizmi da se provjeri porijeklo imovine, ali da ne isključuju razgovore o toj temi.

Dodik i Borenović su rekli da je dogovoreno formiranje komisije kako bi se poboljšao rad javnog radio-televizijskog servisa RS, a i da su usaglašeni principi o promjeni Izbornog zakona prema kojima bi došlo do transparentnijeg organizivanja izbora i većeg povjerenja u izborni rezultat.

„I pod uslovom da se ne uđe zajedno u Savjet ministara BiH, radićemo na konsenzusu na nivou BiH“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedno od pitanja o kojem postoji konsenzus srpskih stranaka je usvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), pri ćemu stranke iz RS obavezuje Rezolucija Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

„Niko od nas neće glasati za približavanje NATO. To pitanje forsiraju Bošnjaci. Mi nećemo ući u formiranje parlamentarnih komisija na nivou BiH ako ne bude formiran Savjet ministara“, rekao je Dodik.

On je najavio da će njegov SNSD „od aprila promijeniti svoju politiku ako ne bude formiran Savjet ministara BiH“.

Govedarica i Borenović su istakli da su opozicija u RS, ali da su spremni da zajedno sa SNSD brane interese RS na nivou BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG