Dostupni linkovi

Euroskeptični torijevci izrazili sumnju u odluku May o odlaganju Brexita


Theresa May

Konzervativni poslanici zastupnici Brexita pisali su premijerki Theresai May da bi iskazali "ozbiljne zakonske sumnje" u njenu odluku da ogodi izlazak Britanije iz EU, tražeći da objasni vladine odluke.

U pismu May, četri konzervatvna poslanika, Bill Cash, Michael Tomlinson, Suella Braverman i David Jones, time su doveli u pitanje vladin pokušaj da dobije parlamntarno odbrenje da traži odlaganje primjene Člana 50 o Brexitu, nakon što su se već saglasili o produženju sa EU.

Potez Vlade, kako stoji u pismu, "dovodi u pitanje zakonitost njhovih akcija i u najmanju ruku je doveo do izbiljnih zakonkih sumnji o legalnosti situacije koja okružuje odlaganje".

Istovremeno mediji javljaju da su savjetnici britanske vlade otvoreno pitali konzervativce koji traže „tvrdi Brexit“ da li će ostavka Therese May biti dovoljna da ih ubijedi da konačno podrže izlazak koji je dogovoren sa Evropskom unijom.

Popodnevni sastanak u premijerkinoj kući na selu bio je pažljivo organizovan kako bi Boris Johnson, Iain Duncan Smith, Jacob Rees-Mogg i drugi pobunjeni torijevci koji su bili prisutni mogli privatno razgovarati sa ključnim savjetnicima tokom pauza od glavnog sastanka.

Neimenovani izvor je The Guardianu otkrio da je tokom ovih privatnih razgovora nekoliko savjetnika premijerke koji su bili prisutni pitalo da li bi ih ostavka Therese May ubijedila da glasaju za kontroverzni dogovor o Brexitu.

„Nije se činilo da je u pitanju slučajnost, savjetnici ne trebaju donositi ove odluke samostalno“, rekao je raj izvor.

Premijerka nije spominjala ostavku tokom sastanaka koji su trajali tri sata i opisani kao „kraljevski prijem“, iako je u jednom momentu Rees-Mogg spomenuo njenu ostavku, a navodno je isto učinio i Duncan Smith. May nije odgovorila. Sastanak je završen bez napretka.

Brojne su spekulacije o tome da li će Theresa May objaviti datum ostavke u konačnom pokušaju da njen dogovor o Brexitu bude odobren, uprkos glasinama u torijevskim krugovima da se poslanicima postavljaju pitanja da li bi to ubijedilo nekih 70-ak njih da promijene mišljenje.

Premijerka se treba pojaviti na sastanku Komiteta 1922 u srijedu navečer, gdje se joj vjerovatno biti postavljena pitanja o njenoj budućnosti nakon problematičnog perioda za vladu tokom kojeg su parlamentarci glasali da preuzmu kontrolu nad Brexitom sa 329 glasova za i 302 glasa protiv.

XS
SM
MD
LG