Dostupni linkovi

Izaslanik UN pozvao Savet bezbednosti da osudi raketnu vatru Hamasa


Ilustrativna fotografija

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Nikolaj Mladenov apelovao je danas na Savet bezbednosti UN da osudi nasumično ispaljivanje raketa Hamasa iz Gaze prema Izraelu, ocenivši da to dramatično povećava rizik od eskalacije i novog sukoba.

Mladenov je rekao da je od 6.00 jutros po lokalnom vremenu (5.00 po srednjoevropskom) "prevladalo krhko zatišje" i pozvao sve strane "da budu maksimalno uzdržane jer je situacija i dalje veoma napeta", prenosi Beta pozivajući se na AP.

U poslednjih deset dana, kazao je Mladenov, dogodila su se dva raketna napada iz Gaze ka području Tel Aviva "što predstavlja veoma ozbiljnu eskalaciju".

Raketa ispaljena u ponedeljak ujutru pogodila je kuću u severnom delu Izraela, ranivši sedmoro ljudi i izazvavši najnoviju eskalaciju.

U naredna 24 sata, naveo je Mladenov, ispaljene su najmanje 103 rakete i granate ka Izraelu, od kojih je jedna oštetila kuću u Sderotu na jugu zemlje.

On je dodao da su izraelske vazduhoplovne snage izvele 42 vazdušna udara na razne lokacije u Gazi i ispalile 16 granata ka toj teritoriji, ranivši sedmoro Palestinaca, prema lokalnim izvorima, i uništivši nekoliko zgrada, uključujući kancelarije Hamasa i bezbednosna zdanja.

XS
SM
MD
LG