Dostupni linkovi

Facebook uklonio stotine naloga iz Rusije, Irana, Sjeverne Makedonije i Kosova


Facebook
Facebook

Facebook je objavio da je uklonio još korisničkih naloga iz Rusije, Irana, Sjeverne Makedonije i Kosova, navodeći kao razlog “koordinirano neautentično ponašanje”.

Sa Facebooka i Instagrama su uklonjene stranice, grupe i korisnički nalozi, njih ukupno 2.632, zbog aktivnosti povezanih sa ove četiri zemlje.

U objašnjenju stoji da je 1.907 ovih naloga bilo povezano sa Rusijom, 513 sa Iranom, a 212 je kreirano u Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Nalozi povezani sa Rusijom su uglavnom uklonjeni jer su označavani kao neželjena pošta (spam), dok je „mali broj“ njih bio uključen u „koordinirano neautentično ponašanje“, te su na njima objavljivani sadržaji vezani za „ukrajinske vijesti i politiku, uključujući i kontinuirani sukob u istočnom dijelu Ukrajine lokalnu i regionalnu politiku ukrajinski patriotizam, izbjeglice, ukrajinsku vojsku situaciju na Krimu, i korupciju“.

Facebookova objava dolazi prije predsjedničkih izbora u Ukrajini, koji se trebaju održati 31. marta

Facebook je posljednjih mjeseci objavljivao rezultate sličnih čistki naloga i pojačao je aktivnosti kojima nastoji dokazati predanost u spriječavanju miješanja u događaje poput izbora.

XS
SM
MD
LG