Dostupni linkovi

Nastavnik iz Kenije proglašen za najboljeg edukatora sveta


Nastavnik iz Kenije Piter Tabići (Peter Tabichi) proglašen je za najboljeg nastavnika sveta u takmičenju "Global teacher prize" Varki fondacije.

Nagrada vredna milion dolara, koje treba da uloži u razvoj obrazovanja u svojoj lokalnoj zajednici, dodeljena mu je u Dubaiju.

Piter Tabići je nastavnik matematike i fizike koji 80 odsto zarade daje kako bi se pomoglo siromašnim učenicima u selu Pvani u Keniji. U tom selu, koji se suočava sa problemima suše i gladi, skoro trećina dece su siročad ili imaju samo jednog roditelja.

Tabići (36) je izabran između 10.000 kandidata iz 179 zemalja za tu nagradu, čiju je ceremoniju uručenja vodio glumac Hju Džekman.

Nastavnica iz Kragujevca među najboljima na svetu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

Nastavnik iz Kenije je odabran među 50 finalista koji su ušli u uži izbor, a među kojima je bila i Katarina Veljković, nastavnica informatike iz Prve Kragujevačke gimnazije, koja nosi titulu jednog od najboljih edukatora Srbije.

Inače, u širem izboru, ove godine je bilo čak troje nastavnika iz Srbije. Osim Katarine Veljković, kandidati za prestižnu nagradu bili su i Dragan Kuveljić učitelj iz Prijepolja i Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike iz Šapca.

XS
SM
MD
LG