Dostupni linkovi

Kina kupuje 300 aviona Erbas


Kina je potpisala mega ugovor o kupovini aviona evropskog proizvođača Erbasa, 290 tipa A320 i 10 letelica A350 u okviru državne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Francuskoj.

Avione kupuje državna kineska kompanija CASC (China Aviation Supplies Holding Company). Vrednost ovog ugovora je 30 milijardi evra.

"Zaključivanje velikog ugovora za Erbas je značajan napredak i izvanredan signal o snazi razmene" između Kine i Francuske, rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron na ceremoniji potpisivanja ugovora u Jelisejskoj palati.

Dve zemlje su potpisale i ugovore i u drugim oblastima od obnovljivih energija, do brodarstva i bankarstva u vrednosti od 15 milijardi evra.

Pomenuti aranžmani su sklopljeni uprkos protivljenju Francuske kineskom projektu “Pojas i put”.

Predsednik Emanuel Makron želi da stvaranje jedinstvenog evropskog fronta kako bi parirali kineskoj ekspanziji u trgovini i tehnologijama.

Poseta Sija je pružila priliku i demonstrantima koji traže odlučniju akciju evropskog bloka oko navodnog zlostavljanja manjina u Kini.

“Evropa mora da se ujedini i ima koherentan stav. To je ono što radimo sa strateškim investicijama”, kazao je Makron na konferenciji za novinare sa Sijom, ali nisu odgovarali na pitanja.

Si Đingping i Emanuel Makron tokom večere u nedelju u blizini Nice
Si Đingping i Emanuel Makron tokom večere u nedelju u blizini Nice

Nakon bilateralnih razgovora, u utorak će im se pridružiti i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

"Makron nije oduševljen što je Kina dobila toliko pogodnosti u Rimu, stoga je izmislio bizarni evropski format pozivajući Merkel i Junkera kao kontratežu kako bi pokazao da je ključna snaga evropskih integracija”, kazao je jedan azijski diplomata na službi u Parizu, prenosi Rojters.

Si je stigao u Francusku nakon posete Italiji, koja je prva veća zapadna zemlja koja je pristupila kineskoj inicijativi “Pojas i put” u pokušaju da oživi svoju stagnatnu ekonomiju.

Pomenuti projekat, na kome Si naročito potencira, ima za cilj da poveže Kinu kopnenim i morskim pravcima sa jugosistočnom i Centralnom Azijom, Bliskim istokom, Evropom i Afrikom preko infrastrukturne mreže na linijama starog Puta svile.

Francuska insistira da saradnja u okviru ovog projekta mora funkcionisati u oba smera.

Makron je kazao da je evropskim kompanijama potreban lakši pristup kineskom tržištu, vidljivo poboljšanje u poslovnom okruženju i fer konkurencija. Po njegovim rečima, inicijativa “Pojas i put” mora da ispunjava međunarodne norme.

Si je u tekstu u pariskom “Figarou” napisao da želi da Francuska sarađuje u pomenutom projektu pozivajući na veću trgovinu i investicije u nuklearnu energiju, aeronautiku, poljoprivredu i druge sektore.

“Želimo da naš razvoj bude od koristi i drugim, što je slučaj sa inicijativom ‘Pojas i put’,” kazao je Si na konferenciji za novinare sa Makronom.

Francuski zvaničnici opisiju Kinu kao izazov i partnera, naglašavajući da njihova zemlja mora da posebno bude oprezna oko bilo kog pokušaja Kine da prisvoji strane tehnologije za svoje potrebe, javlja Rojters.

EU već razmatra snažniju odbrambenu strategiju prema Kinu zbog njene sporosti u otvaranju sopstvene ekonomije, preuzimanja ključnih industrija te osećaja u evropskim prestonicama da Peking nije pristalica slobodne trgovine.

XS
SM
MD
LG