Dostupni linkovi

Gutereš: Status Golanske visoravni bez promene


Generalni sekretar UN Antonio Guteres istakao je da se status Golanske visoravni nije promenio, saopštio je portparol UN Stefan Dižarik, nakon što su SAD priznale suverenitet Izraela nad tim područjem.

Dižarik je rekao da se politika UN u vezi sa Golanskom visoravni ogleda u relevantnim rezolucijama Saveta bezbedosti UN i da se to nije promenilo.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je danas dekret kojim SAD priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni na početku sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Vašingtonu.

"Danas, agresivne akcije Irana i terorističkih grupa u južnoj Siriji, uključujući Hezbolah, nastavljaju da čine Golansku visoravan potencijalnom odskočnom teritorijom za napade na Izrael, vrlo nasilne napade", rekao je Tramp u Beloj kući u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

On je ocenio da je izraelski suverenitet nad Golanom trebalo priznati mnogo ranije.

Sirija je ocenila da je Trampov potez učinio Vašington ”glavnim neprijateljem” Arapa i Vlada u Damasku je označila tu odluku kao “šamar” međunarodnoj zajednici.

Sirijsko Ministarstvo spoljinh poslova je odluku označilo kao ”flagrantnu agresiju” na svoj suverenitet i teritorijalni integritet, preneo je AP.

Rusija, saveznik sirijskog predsednika Bašara Asada, je danas rekla da strahuje od “novog talasa napetosti” na Bliskom istoku nakon poteza Vašingtona.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni nije prihvatnjivo i da će Ankara delovati protiv takve odluke Vašingtona.

Golanska visoravan je teritorija koju je Izrael okupirao 1967. godine, nakon šestodnevnog rata sa Sirijom, koja je do tada kontrolisala ovo područje.

Savet bezbednosti UN ranije je proglasio izraelsku aneksiju Golanske visoravni iz 1981. godine "ništavnom".

XS
SM
MD
LG