Dostupni linkovi

EK: Završene pripreme za Bregzit bez dogovora


Evropska komisija je završila pripreme u slučaju istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) bez dogovora, što se čini kao sve verovatnije 12. aprila, saopštila je danas Komisija.

Ta najava dolazi na početku presudne nedelje za britansku premijerku Terezu Mej koja treba da ubedi parlament da usvoji sporazum nakon što je od Unije dobila odobrenje za odlaganje Bregzita.

EU je Velikoj Britaniji, koja je zatražila odlaganje Bregzita koji je trebalo da počne 29. marta, ponudila dve opcije. Prva opcija je odlaganje do 12. aprila ako Velika Britanija ne prihvati sporazum, ili 22. maj ako britanski parlament u trećem pokušaju usvoji sporazum o razlazu koji su London i Brisel postigli u novembru.

"EU je spremna, iako nije poželjan scenario (Bregzita) bez dogovora (no deal)", navela je Komisija i podsetila da Velika Britanija u slučaju odlaska bez dogovora neće imati prelazni period kako što je predviđeno sporazumom.

"To će sigurno stvoriti značajne poremećaje za građane i u svetu preduzetništva", dodaje se u saopštenju i navodi da britanski građani više neće biti i građani EU i zbog toga će biti podvrgnuti dodatnim kontrolama kada budu prelazili granicu Unije.

XS
SM
MD
LG