Dostupni linkovi

Si u poseti Francuskoj


Kineski predsednik Si Đingping i francuski predsednik Emanuel Makron uoči večere u ponedeljak u vili Kerylos u blizini Nice

Kineski predsednik Si Đinping boravi u zvaničnoj poseti Francuskoj tokom koje se očekuje potpisivanje niza bilateralnih i ekonomskih sporazuma o energetici, prehrambenoj industriji, transportu i drugim sektorima. Sija će danas dočekati francuski predsednik Emanuel Makron kod Trijumfalne kapije u Parizu, pre sastanka i državne večere u predsedničkoj Jelisejskoj palati.

Kineski lider je pre Francuske posetio Italiju i Monako.

Si je sa suprugom simoć bio na privatnoj večeri sa francuskim predsedničkim parom u mestu Bolije na Moru, na francuskoj rivijeri.

Predsednik Kine će se sutra sastati u Parizu i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Evropska Unija je najveći trgovinski partner Kine, ali mnogi na starom kontinentu brinu zbog nefer konkurencije od kineskih kompanija koje uživaju vladinu finansijsku podršku.

Si je stigao u Pariz nakon posete Italiji, koja je podržala veliki kineski projekat “Pojas i put”, kao jedina članica grupe sedam najrazvijenih zemalja (G7), što je Makron kritikovao, zalažući se umesto toga za usaglašeni evropski nastup prema Pekingu.

Francuska se još nije izjasnila da li će prihvatiti mrežu 5G koju postavlja kineska telekomunikaciona kompanija “Huavej”, ali će to svakako biti tema razgovora tokom posete Si Đingpinga.

Evropa nastoji da poveća trgovinu sa Kinom, ali pod njenim uslovima, naročito u vreme trgovinskih tenzija između SAD i Kine.

Francuska takođe želi saradnju Pekinga u borbi protiv klimatskih promena, s obzirom da se predsednik SAD Donald Tramp povukao iz Pariskog sporazuma.

Stanje ljudskih prava u Kini u ovom trenutku manje brine evropske lidere nego u prošlosti, mada je u Parizu saopšteno da će Makron tokom susreta sa Sijem izraziti zabrinutost zbog represije nad pripadnicima muslimanske Ujgur manjine u kineskoj provinciji Singđang.

Ambasadori članica EU u Pekingu neće posetiti ove sedmice Singđang, na poziv kineske vlade, jer takav put zahteva “pažljivu pripremu”, izjavio je portparol evropskog bloka u ponedeljak.

Zvanični Peking nastoji da razuveri međunarodnu zajednicu koja je sve kritičnija prema kontroverznom programu kineske vlade o deradikalizaciji u Singđangu, provinciji pretežno nastanjenoj muslimanima, koja se graniči sa Centralnom Azijom.

Američki Stejt department je saopštio da je Kina “znatno intenzivirala” kampanju masovnih pritvaranja Ujgura tokom prošle godine kada je između 800 hiljada i 2 miliona pripadnika ove manjine internirano u kampove.

Međutim, Peking tvrdi da je reč o centrima za obuku zbog istinske potrebe da se obuzdaju radikalizovani stavovi i nasilje.XS
SM
MD
LG