Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Južna Koreja pleni imovinu Micubišija zbog prinudnog rada


Južnokorejski sud je naredio zaplenu imovine japanske kompanije Micubiši u okviru slučaja južnokorejskih prisilnih radnika tokom Drugog svetskog rata, saopštilo je danas jedno udruženje koje zastupa žrtve.

Saveznici SAD, Japan i Južna Koreja se zajedno suočavaju s pretnjama iz Severne Koreje i u regionu sve uticajnijom Kinom. Međutim, te dve zemlje imaju decenijama stare sporove, istorijske i teritorijalne, nasleđene iz perioda japanske okupacije Korejskog poluostrva, od 1910. do 1945. godine.

Prema južnokorejskim podacima, oko 780.000 Korejaca je tokom okupacije bilo oterano na prisilni rad. U tu brojku ne ulaze žene naterane na prostituciju u bordelima japanske vojske. Posle duge pravne bitke, Micubišiju je pred Vrhovnim sudom Južne Koreje u novembru naređeno da isplati po 150 miliona vona (117.000 evra) na ime neplaćenih zarada i odštete za pet južnokorejskih žrtava.

Njih četvoro su u januaru tražili zaplenu imovine japanske firme, tvrdeći da određena suma nije isplaćena. Peta žrtva je nedavno preminula.

Sud je naredio zaplenu šest patenata koje je Micuviši imao u Južnoj Koreji kao i dva zaštićena imena, saopštilo je udruženje za podršku ženama žrtvama prislinog rada tokom rata.

"Proces obaveznog izvršenja protiv kompanija krivih za ratne zločine je zvanično počeo", navodi se u saopštenju.

Ukoliko Micubiši ne dokaže "iskrenost", zaplenjena imovina će biti prodata.

Japan osporava zakonitost tih tužbi, ocenjujući da su ti sporovi rešeni sporazumom iz 1965. kojim su obnovljeni diplomatski odnosi i koji je uključivao i reparacije.

Južnokorejsko pravosuđe je, međutim, više puta procenjivalo da se taj kontroverzni sporazum ne bavi pitanjima prisilnog rada u japanskim fabrikama.

XS
SM
MD
LG