Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Razgovor "1 od 5 miliona" i RTV o izveštavanju sa protesta


Direktor RT Vojvodina Miodrag Koprivica u razgovoru sa predstavnicima pokreta "1 od 5 miliona"

Predstavnici protesta "Jedan od pet miliona - Novi Sad", razgovarali su danas u zgradi Javnog medijskog servisa Radio - televizije Vojvodine (RTV) sa direktorom te medijske kuće Miodragom Koprivicom, kao i rukovodstvom, o, kako je navedno, nezadovoljstvu građana načinom na koji ta kuća izveštava o protestima u Novom Sadu i širom Vojvodine.

Predstavnik pokreta "1 od 5 miliona" Stanko Bosnić tokom razgovora sa rukovodstvom RT Vojvodine
Predstavnik pokreta "1 od 5 miliona" Stanko Bosnić tokom razgovora sa rukovodstvom RT Vojvodine

Nakon sastanka novinarima je rečeno da su čelnici RTV zatražili tri dana kako bi odgovorili na zahteve koji su predati rukovodstvu te medijske kuće u pisanoj formi.

U zahtevima se traži da RTV počne "kontinuirano, objektivno i profesionalno" da izveštava o protestima u informativnim emisijama. Takođe, i da RTV treba da u centralnoj informativnoj emisiji "Dnevnik u 17 sati" obezbedi "ne manje od pet minuta" za teme vezane za proteste.

Drugi zahtev je da RTV počne "redovno da realizuje emisije u kojima će učesnici protesta 'Jedan od pet miliona', opozicione partije i druge organizacije, imati mogućnost da iskažu stavove", a traži se i da izveštavanje o protestima bude omogućeno na manjinskim jezicima, na radiju i na drugim platformama RTV-a.

Predstavnik demonstranata sa protesta "Jedan od pet miliona Novi Sad" Stanko Bosnić, rekao je nakon sastanka da su svi zahtevi utemeljeni na zakonskim obavezama javnih servisa u Srbiji, a da su kvalitativnu ocenu programa RTV dali građani na protestima koji traju već tri meseca svakog petka u Novom Sadu i velikom broju gradova Srbije.

Stanko Bosnić
Stanko Bosnić

"Program RTV ne ispunjava obaveze koje je preuzeo i koje ima na osnovu zakona i propisa. Već tri meseca se održavaju protesti, a niko od predstavnika RTV nije uzeo za shodno da nas pozove, izrazi volju, uključi nas ili na bilo koji način izvesti o nezadovoljstvu i razlozima nnezadovoljstva toliko velikog broja građana", rekao je Bosnić.

Direktor RTV Miodrag Koprivica rekao je da je RTV primio pismene zahteve, ali da se u razgovorima koji su vođeni nisu saglasili oko teme izveštavanja i oko ocene da je RTV neobjektivno informisala o protestima.

Direktor RTV Vojvodina Miodrag Koprivica
Direktor RTV Vojvodina Miodrag Koprivica

"Mi ovde imamo 28 strana teksta, koji ćemo odmah okačiti na sajt, o tome kako je RTV i u kom vremenu, u kojima emisija in a kojim programskim platformama, izveštavala o protestima. Zavisi koga smatramo učesnikom tih protesta. Da li je to Vuk Jeremić - pola sata u našoj emisiji. Da li je to Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Sanda Rašković Ivić, Miroslav Vasin (predsavnici opozicionog Saveza za Srbiju, prim.red.)? Sve po pola sata u poslednjih dva meseca na RTV", rekao je Koprivica.

On je dodao da delove tih zahteva RTV smatra "pritiskom na uređivačku politiku javnog medijskog servisa".

"Ne bi voleli da neko neko na svom putu ka vlasti, pogazi javni medijski servis. Mi to nećemo dozvoliti nikome, mi branimo nezavisnost naših urednika", rekao je Koprivica.

Međutim, pokret “Podrži RTV” opisao je ovu izjavu kao licemerna, jer su 2016. godine organizovali niz protesta, upravo zbog, kako su naveli u pisanoj izjavi, "političkih smena na RTV, nakon promene vlasti te godine u Vojvodini".

“Podrži RTV” osnovali su kao neformalnu grupu, upravo smenjeni novinari i urednici, kako bi pokušali da “sačuvaju javni servis od političkih previrajna”.

"Pokret je nastao upravo kao reakcija na političke smene rukovodstva, urednika i novinara. Te nagle promene počele su 4. maja 2016. godine, ubrzo nakon što je Srpska napredna stranka osvojila vlast u Vojvodini. Smena direktora programa Slobodana Arežine dogodila se iste večeri kada je Aleksandar Vučić proglasio pobedu na republičkim i pokrajinskim izborima. Kasnije je sudski proces pokazao da je ta smena bila nezakonita", stoji u izjavi “Podrži RTV”.

U sledeća tri dana predstavnici “Jedan od pet miliona” najavili su da će komunicirati sa rukovodstvom RTV dok ne dobju odgovore, a u petak 29. marta će o tim odgovorima obavestiti javnost.

XS
SM
MD
LG