Dostupni linkovi

Pariz: Prva sednica francusko-nemačke parlamentarne skupštine


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron potpisali su u Ahenu ugovor o jačanju francusko-nemačkih odnosa

U Parizu će danas biti održana prva sednica francusko-nemačke parlamentarne skupštine osnovane u sklopu jačanja saradnje dve zemlje.

Predsednici francuskog i nemačkog parlamenta, Rišar Feran i Volfgang Šojble, potpisaće sporazum o parlamentanoj saradnji, koji su ranije već odobrili poslanici dve zemlje.

Potom će biti održana konstitutivna sednica parlamentarne skupštine, koju će činiti 100 poslanika, po 50 iz svake zemlje.

Poslanici će se sastajati najmanje dva puta godišnje, naizmenično u Francuskoj i Nemačkoj, kako bi se osiguralo sprovodjenje zajedničkih odluka i pratio tok raznih medjunarodnih pitanja od zajedničkog interesa.

Ministri za evropska pitanja Francuske i Nemačke, Natali Loazo i Mihael Rot, takodje će se obratiti na sednici.

Pretpostavlja se da će jedna od tema prve sednice biti istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU). Parlamentarna skupština dve zemlje deo je napora jačanja bilateralne i evropske saradnje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron potpisali su 22. januara u Ahenu ugovor o jačanju francusko-nemačkih odnosa, koji treba da bude simbolična poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj jačanjem populizma i nacionalizma.

XS
SM
MD
LG