Dostupni linkovi

Marčelo u Kragujevcu: Vučić ne može nikog nazivati fašistom


Marčelo u obraćanju građanima u Kragujevcu
Marčelo u obraćanju građanima u Kragujevcu

"Podsećajući na reči Umberta Eka, koji je jednom prilikom rekao 'Dok pozorište gori, umetnik ustaje i recituje veličanstvene stihove, misleći da je od koristi'. E, nije, jer to nisu ta vremena", rekao je muzičar Marko Šelić Marčelo na 12. protestu "Jedan od pet miliona" održanom u Kragujevcu, dodajući da je ovo vreme za izlazak na ulice i međusobnu zaštitu, ne samo umetnošću i svojim zanimanjima, već svojim telima i životima.

On je naglasio da pamti sve greške i mane prethodne vlasti i da se ne slaže sa mnogim stavovima Boška Obradovića, lidera "Dveri", poput ideje o rehabilitaciji Nedića i Ljotića i gađanja Info prajd centra u Beogradu, ali da to ne može biti izgovor za one koji su se opredelili da budu samo posmatrači.

"Zbog toga nije na ponos šetati sa takvim ljudima. Ipak, ima samo jedna stvar koja je sramotnija od toga - sedeti u stanu dok se sve ovo događa", kazao je Marčelo i dodao da sve zamerke Đilasu, Jeremiću i Obradoviću mogu da kažu građani koji nikada nisu bili na funkciji, koji nisu imali korist od vlasti, a ne oni koji su sada na vlasti i uživaju u njenoj zloupotrebi.

"Ali, Aleksandar Vučić, 'gospodin 100 za jednog' i 'gospodin Bulevar Ratka Mladića', čovek koji i dan-danas danonoćno mrzi svakoga ko nije kao on, ne može nikoga da naziva fašistom", rekao je Marčelo.

On je osudio Vučićevu izjavu o "preuzimaju vlasti njegovim ubistvom", navodeći da to, u stvari, znači nešto sasvim drugo.

"Čovek je bukvalno poručio da će radije dati život nego fotelju. Procenite koliko je to normalno", rekao je Marčelo.

Govoreći na protestu glumac Branislav Trifunović je uputio reči izvinjenja mladim generacijama, deci, đacima i studentima zbog toga što, poput đaka Filološke gimnazije iz Beograda, oni moraju da ispravljaju greške starijih.

"Izvinite zato što smo bez cilja, što smo nesposobni, što ne možemo da se dogovorimo, izvinite što ne reagujemo kada nam seku šumu, kada nam pale kuće. Izvinite što nemamo opoziciju, što smo dozvolili ovim ludacima da vladaju, izvinite što smo štitili zločince, što ih nismo lustrirali, izvinite što opet slušate o ratovima", poručio je Trifunović sa stepeništa Prve kragujevačke gimnazije.

On je rekao da je građanima Srbije ovo poslednji pokušaj da zadrže decu u zemlji i "preuzimanjem države iz ruku mafije, zaštite je od propadanja".

"Ne zaboravite, gumica je kod nas, kod naroda. Nije kod stranaka, nije kod opozicije, nego kod nas. Mi smo ovo nesvesno nacrtali i samo mi možemo ove likove da izbrišemo", istakao je Trifunović, dodajući da u Srbiji postoje ljudi koji ne misle da su im komšije neprijatelji, koji ne dele narod po veri, obrazovanju i seksualnom opredeljenju.

Branislav Trifunović na protestu
Branislav Trifunović na protestu

I Trifunović je naglasio da današnja izjava predsednika Srbije da ga narod može skloniti sa vlasti "samo ako ga ubije" predstavlja provokaciju, pozivajući građane da ne nasedaju na nju.

"Aleksandre Vučiću, mi tebe ne mrzimo. Mi te volimo onoliko koliko ćete ti i tvoji mafijaši dobiti godina zatvora kada se sve ovo završi", rekao je Trifunović.

Građani su pre dolaska na Đački trg ispred Prve kragujevačke gimnazije, prošetali centralnim gradskim ulicama noseći samo zastave Srbije. Oni su skandirali "Gotov je" i zvukom sirene za uzbunu pozivali sugrađane da im se pridruže.

Na kraju protesta, glumac Branislav Trifunović podelio je deci štrudle i kiflice kojima su njega i Marčela dočekale učesnice protesta u Kragujevcu.

XS
SM
MD
LG