Dostupni linkovi

Bela kuća: U Siriji više ne postoji teritorija Islamske države


Baguz, Sirija

Bela kuća je danas saopštila da je kompletna teritorija koju je Islamska država (IDIL) nekada kontrolisala u Siriji oslobodjena od militanata, iako američki zvaničnici navode da se nastavljaju sporadične borbe između snaga međunarodne koalicije i ostataka boraca IDIL-a.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je došlo vreme da Islamska država više ne kontroliše ni deo teritorije u tom regionu, posle petogodišnje vojne kamanje SAD i saveznika. Tokom tih operacija bačeno je više od 100.000 bombi i poginuo je nepoznat broj civila. Tramp je novinarima pokazao mapu Iraka i Sirije na kojoj se vidi da ekstremisti Islamske države više ne kontrolišu nijednu teritoriju u regionu.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da je kalifat Islamske države eliminisan 100 odsto i dodala da je Tramp dobio izveštaj o razvoju situacije od vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patrika Šenehena.

Američki zvaničnici upoznati sa situacijom na terenu rekli su danas da se Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku SAD, i dalje bore protiv poslednjih militanata koji se kriju po tunelima u Baguzu i odbijaju da se predaju.

Zvaničnici su naveli da SDF nisu proglasile pobedu i da za danas nije planirano takvo proglašenje.

Pad poslednjeg uporišta militanata u Baguzu označio bi kraj samoproglašenog kalifata Islamske države, koji je na vrhuncu snage te grupe zauzimao velike delove Sirije i Iraka.

XS
SM
MD
LG