Dostupni linkovi

Macron: Evropa ne smije da ostane talac Brexita


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da Evropa ne smije da ostane talac procesa Brexita koji je u toku.

"Evropski projekat ne smije ostati zarobljenik Brexita", rekao je Macron novinarima, u vrijeme kada se britanska premijerka Theresa May bori da uvjeri poslanike u duboko podijeljenom parlamentu da podrže njen sporazum o Brexitu, nakon što je na samitu EU dobila još vremena za povlačenje Britanije iz bloka, prenosi Reuters.

Vijeće Evrope jednoglasno je donijelo odluku da se povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije odloži za 22. maja, navodi se u zaključcima dvodnevnog samita lidera EU koji je sinoć završen u Bruxellesu.

Ovaj produžetak odobrilo je 27 članica EU pod uslovom da Donji dom britanskog parlamenta sljedeće sedmice podrži Sporazum o povlačenju.

"Po drugom scenariju, ako Sporazum o povlačenju sljedeće sedmice ne bude odobren od strane Donjeg doma, Vijeće Evrope pristaje na odlaganje do 12. aprila i očekuje da Velika Britanija prije tog datuma Vijeću Evrope predstavi naredne korake", izjavio je po završetku samita predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk.

XS
SM
MD
LG